TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten leverden dinsdag onder druk van aanhoudende bezorgdheid over de afzwakkende wereldeconomie een groot deel van de winsten in die een dag eerder werden geboekt.

Toen werd sterk geprofiteerd van het reddingsplan van de Amerikaanse overheid voor de noodlijdende hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen in Tokio sloot met een verlies van 223,81 punten (1,8 procent) op 12.400,65 punten. Maandag steeg de index nog het sterkst in vijf maanden, vooral gesteund door de financials. De financiële fondsen moeten het dinsdag echter ontgelden door zorgen dat de kredietcrisis tot nog meer verliezen gaat leiden. De grootste bank van Japan Mitsubishi UFJ daalde 1,2 procent en Mizuho zakte 1,3 procent.

Rederijen

Ook Japanse rederijen stonden in de min, wegens de dalende tarieven voor het vrachtvervoer over zee. Kawasaki Kisen daalde 5,9 procent en Mitsui OSK ging 6,9 procent omlaag. Marktleider Nippon Yusen verloor 4,5 procent.

Ook in de rest van Azië waren de koersenborden roodgekleurd, na de rally een dag eerder. De Kospi in Seoul daalde 1,5 procent en de beurs in Sydney zakte 1,7 procent. De beurs in Hongkong stond 2 procent lager in de middaghandel.