NEW YORK - De beurzen in New York gingen maandag fors hoger van start, gesteund door de reddingsoperatie door de Amerikaanse overheid van de noodlijdende hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac.

Dat sterkte het vertrouwen van beleggers. In de middaghandel liepen de winsten iets terug, door twijfel bij beleggers over de operatie. Wall Street sloot uiteindelijk met sterke plussen.

Dow-Jonesinde

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 290,43 punten, ofwel 2,6 procent, op 11.510,74 punten.

De breed samengestelde S&P 500 steeg 2 procent tot 1267,8 punten. De Nasdaq-index sloot 0,6 procent hoger op 2269,76 punten.

Controle

Zondag maakte de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson bekend dat de overheid de controle over de twee banken overneemt. Met de ingreep probeert de overheid de financiële markten tot rust te brengen.

Aegon

De handel in Freddie en Fannie is stilgelegd, maar andere banken konden flink profiteren. In Amsterdam stonden de financiële fondsen Aegon, Fortis en ING in de top 4 van grootste stijgers.

Ze wonnen respectievelijk 6,5, 5,6 en 5,2 procent. Andere Europese banken en verzekeraars lieten vergelijkbare plussen zien.

Citigroup

Ook Amerikaanse banken zoals Citigroup en Bank of America maakten koerssprongen bij de opening van Wall Street en lieten plussen zien van rond de 10 procent. De banken sloten met winsten van respectievelijk 7,8 procent en 6,5 procent.

"Er was eerst een euforische reactie", aldus een Amerikaanse handelaar. "Vervolgens werd er een stap teruggezet om het plan eens goed te bekijken."

"Een enorme onzekerheid is uit de markt gehaald", aldus een Amerikaanse analist. "Het was noodzakelijk voor de overheid om in te grijpen. Lost dit al onze problemen op? Nee, maar het is wel een sterke stap in de goede richting."

Lehman Brothers

Een koersval van 12,5 procent van zakenbank Lehman Brothers, die harde klappen heeft gekregen door de kredietcrisis, deed de bancaire sector geen goed.

Analisten voorspellen dat de bank opnieuw miljarden moet afschrijven op riskante beleggingen.

Chipindustrie

Op de Nasdaq, die in de middaghandel zelfs even in de min dook, ging het slecht met de chipindustrie.

Verschillende zakenbanken verlaagden maandag het beleggingsadvies voor National Semiconductor, nadat de chipproducent vrijdag lager dan verwachte kwartaalresultaten had gepubliceerd.

Dollar

De Amerikaanse dollar heeft maandag het hoogste niveau in 11 maanden bereikt ten opzichte van de euro.

De stijging werd ingegeven door de reddingsoperatie voor Freddie en Fannie. De euro dook onder de 1,4118 dollar, het laagste niveau sinds 10 oktober 2007.

De Europese munteenheid kostte bij het slot van de Amerikaanse beurzen 1,4144 dollar, tegen 1,4130 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.