TOKIO - De effectenbeurzen in het Verre Oosten schoten maandag omhoog, na de overname van de in financiële moeilijkheden verkerende hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac door de Amerikaanse overheid. Vooral de financials in Azië zaten daardoor stevig in de lift.

De Nikkei-index in Tokio sloot met een winst van 412,23 punten (3,4 procent) op 12.624,46 punten. Dat is de sterkste koersstijging in ongeveer vijf maanden.

De overname van Freddie Mac en Fannie Mae werd zondag bekendgemaakt. Met de nationalisatie van de twee grootste hypotheekbanken in de Verenigde Staten wil de Amerikaanse overheid voorkomen dat ze omvallen. Dat zou tot grote onrust in de financiële wereld leiden.

Banken

Banken in Tokio wisten flink te profiteren van het nieuws. De grootste bank van Japan Mitsubishi UFJ Financial Group won 13,3 procent en Mizuho steeg 12,1 procent. Sumitomo Mitsui ging 15,2 procent omhoog.

In Sydney won Macquarie Bank 15 procent, wat de All Ordinaries aan een koerswinst hielp van 3,9 procent. Dat is de sterkste stijging in een halfjaar. De Kospi in Seoul steeg 5,2 procent, de grootste koerswinst in meer dan een jaar. De Hang Seng in Hongkong eindigde 3,8 procent in de plus, de sterkste stijging op één dag in bijna zes maanden.