PARIJS - Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM krijgt wellicht de mogelijkheid binnen vijf jaar een meerderheidsbelang te nemen in het vernieuwde bedrijf dat voortkomt uit het noodlijdende Alitalia.

De Frans-Nederlandse combinatie begint met een minderheidsbelang van 10 tot 20 procent. Dat meldde de Franse krant La Tribune vrijdag zonder bronnen te noemen.

Een woordvoerster van Air France-KLM wilde vrijdag geen commentaar geven op "deze speculatie". Zij bevestigde wel dat het concern eerder al heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in een minderheidsbelang in Alitalia, afhankelijk van hoe de Italiaanse luchtvaartmaatschappij er na de herstructurering gaat uitzien.

Reddingsplan

Begin dit voorjaar mislukte een poging van Air France-KLM om Alitalia over te nemen, voornamelijk als gevolg van bezwaren van vakbonden. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij wordt nu overeind gehouden door de overheid en is in gesprek met verscheidene Italiaanse partijen over een reddingsplan en een doorstart.

De bank Intesa, die de onderhandelingen over de toekomst van Alitalia leidt, zou volgens La Tribune bereid zijn Air France-KLM de grootste aandeelhouder te laten worden.