AMSTERDAM - De AEX-index is donderdag onder de grens van 400 punten gesloten. De stemming was slecht, nadat cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt waren tegengevallen. Ook uitspraken van de president van de Europese Centrale Bank, Trichet, over de Europese economie deden geen goed.

De AEX-index sloot met een verlies van 9,15 punten, ofwel 2,3 procent, op 397,17 punten. De MidKap zakte 2,4 procent tot 571,48 punten. In Londen ging de beurs 2,5 procent omlaag, in Frankfurt 2,9 procent en in Parijs 3,2 procent.

Volgens Trichet zit de economie van de eurozone momenteel in een periode van "zwakke activiteit". Hij deed zijn uitspraken op een persconferentie nadat de centrale bank had bekendgemaakt de rente in de eurozone op 4,25 procent te houden.

Werkloosheidsuitkeringen

Uit een rapport van salarisstrookverwerker ADP Employer Services bleek dat het aantal banen in de Amerikaanse private sector in augustus met 33.000 is afgenomen. Cijfers over het aantal werkloosheidsuitkeringen vielen tegen.

In de afgelopen week ontving het Amerikaanse ministerie van Arbeid 444.000 aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. De gemiddelde verwachting was 425.000.

Wisseling

Levensmiddelenconcern Unilever was de enige hoogvlieger op het Damrak met een koerswinst van 6,5 procent. Beleggers waren positief over de wisseling van de wacht bij de onderneming. Topman Patrick Cescau zal aan het eind van dit jaar worden opgevolgd door Paul Polman.

Chipmachinebouwer ASML stond onderin de AEX met een min van 3,4 procent. Volgens onderzoeksbureau Gartner staat de verkoop van DRAM-chips, die onder meer gebruikt worden in geheugenkaarten, onder druk. Europese sectorgenoten van ASML behoorden ook tot de grootste verliezers. In Frankfurt verloor chipfabrikant Infineon 5,5 procent en in Parijs daalde STMicroelectronics 5,6 procent.

Zakenbank

De MidKap was volledig roodgekleurd. SNS Reaal was de grootste verliezer met een min van 4,6 procent. Volgens handelaren overweegt zakenbank JPMorgan Chase het aandeel een 'sell'-advies te geven.

De euro moest verder terrein prijsgeven aan de dollar. Een euro was 1,4355 dollar waard. Bij het slot van de handel op woensdag stond de munt nog op 1,4500 dollar.

De olieprijs zakte verder nadat uit een rapport van de Amerikaanse overheid was gebleken dat de vraag naar olieproducten ten opzichte van een jaar eerder met 3,5 procent is gedaald. Een vat ruwe olie kostte 107,35 dollar, 1,8 procent minder dan aan het begin van de dag.