NEW YORK - Pessimisme over de wereldeconomie heeft woensdag de handel op de effectenbeurzen in New York gedomineerd. De beleggers schrokken van cijfers uit Europa, waaruit bleek dat de economie in de eurozone in het tweede kwartaal is gekrompen.

Dit zou ook slecht kunnen uitpakken voor Amerikaanse bedrijven, zo redeneerde Wall Street.

Pas in het laatste handelsuur waren de kopers in de overhand. De Dow-Jonesindex wist daardoor met een winstje van 0,1 procent te sluiten op 11.532,88 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,2 procent tot 1274,98 punten, terwijl de Nasdaq-index 0,7 procent moest prijsgeven op 2333,73 punten.

Prestaties

Verliezen werden over een breed front geleden, maar technologiefondsen sprongen er in negatieve zin uit. Volgens de beleggers zijn deze aandelen gevoeliger voor de prestaties van economieën buiten de Verenigde Staten.

Intel kreeg bijvoorbeeld een koersdaling van 4,6 procent voor de kiezen, Hewlett-Packard moest 2 procent in koers terug.

Inflatiedruk

De beurs hield zich niet alleen bezig met de Europese groeicijfers. Tijdens de handel kwam het Beige Book van het Amerikaanse stelsel van centrale banken naar buiten. Het rapport maakte melding van een traag groeitempo van de economie van de VS in de afgelopen weken, al is de inflatiedruk wel wat afgenomen.

Amerikaanse beleggers zien bovendien dat Japan en zelfs opkomende economieën minder presteren. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de olieprijs daalt. Woensdag werd een vat Amerikaanse ruwe olie 36 dollarcent goedkoper op 109,35 dollar. Sinds de piek van 147 dollar in juli is de prijs bijna 30 procent gedaald.

Inkomstenbron

Dinsdag was gedurende de handel een positieve stemming al omgeslagen in een negatieve. Beleggers grepen toen een forse daling van de olieprijs aan om te concluderen dat het niet goed gaat met de wereldeconomie. Voor Amerikaanse bedrijven is dit extra vervelend omdat het buitenland een belangrijke inkomstenbron was in de strijd tegen de kredietcrisis en dalende huizenprijzen.

De ondergang van een belangrijk hedgefonds in grondstoffen, beheerd door Ospraie Management en gedeeltelijk eigendom van de al geplaagde zakenbank Lehman Brothers, drukte ook de stemming.

Beurswaarde

Daarnaast was er een winstwaarschuwing van glasvezelfabrikant Corning en uitte de topman van chipfabrikant Qualcomm zorgen over de mate waarin mobieletelecomklanten bereid zijn om de nieuwste chips af te nemen. Corning verloor daardoor 12,5 procent aan beurswaarde, Qualcomm zakte 3,7 procent.

Beter dan verwachte cijfers over fabrieksorders in de VS in juli konden weinig aan de stemming veranderen. Wel waren er enkele positieve uitschieters. In de Dow steeg General Motors (GM) bijvoorbeeld 5,8 procent, ondanks de bekendmaking van slechte verkoopcijfers in de VS in de maand augustus.

Topman

Volgens GM is de bodem van de markt bereikt in juni en juli. Doe-het-zelfketen Home Depot won 4,5 procent nadat de topman zich positief over de huizenmarkt had uitgelaten.

In de New Yorkse valutahandel werd de euro iets sterker. De munteenheid noteerde bij het slot 1,4505 dollar tegen 1,4500 eerder op de dag in Europa.