AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen waren woensdag negatief gestemd door zorgen over de gezondheid van de wereldwijde economie. Beter dan verwachte cijfers over fabrieksorders in de Verenigde Staten deden de indices even opveren, maar daarna liepen de verliezen weer op.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX-index, sloot met een verlies van 2 procent op 406,32 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, eindigde met een min van 1 procent op 586,75 punten.

De beurs in Frankfurt boekte het minste verlies (min 0,8 procent). In Londen en Parijs sloten de beurzen met een min van respectievelijk 2,1 en 2 procent.

Recessie

Europese beleggers vrezen dat in Europa een recessie voor de deur staat. De economie van de vijftien landen uit de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal, zo bleek woensdag uit een nieuwe raming van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Ook werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in juli met 0,4 procent zijn gedaald. De daling is sterker dan verwacht. Analisten hadden gehoopt op een stabilisering.

"De economische omstandigheden blijven somber. De eurozone lijdt meer onder de afremmende Amerikaanse economie dan mensen van tevoren hadden gedacht", aldus een vermogensbeheerder in Parijs.

Rentebesluit

Beleggers zetten zich ook schrap voor het aanstaande rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Britse centrale bank donderdag. Verwacht wordt dat het belangrijkste tarief van 4,25 procent gehandhaafd zal worden door de ECB. Beleggers zijn vooral benieuwd naar de vooruitzichten die topman Jean-Claude Trichet zal geven.

Bodemonderzoeker Fugro leek lange tijd een van de witte raven in de AEX-index. Daarmee herstelde het aandeel zich van flinke verliezen eerder deze week, een gevolg van de gedaalde olieprijzen, maar aan het einde van de handel prijkte er toch weer een min van 0,4 procent op de borden.

Producent van navigatieapparatuur TomTom beleefde een moeilijke dag. Na winst in de voorgaande dagen noteerde het aandeel een verlies van 4,2 procent. Daarmee moest het aandeel alleen ASML voor zich laten als de grootste daler in de AEX. "De winnaars van dinsdag leveren woensdag in", aldus vermogensbeheerder Erwin Blok van De Vries & Co.

Uitzenders

Ook uitzenders USG People en Randstad stonden op verlies, na winsten eerder deze week. USG People, dat net als Fugro zich dinsdag voor het eerst AEX-fonds mocht noemen, daalde 1,9 procent. Randstad zakte verder weg naar een verlies van 2,7 procent.

Luchtvaartmaatschappijen kregen eveneens klappen. De internationale luchtvaartorganisatie IATA maakte bekend te verwachten dat de branche in 2009 voor in totaal 4,1 miljard dollar (2,8 miljard euro) in het rood zal belanden door de hogere brandstofprijzen. British Airways verloor op de beurs in Londen 4 procent en Air France-KLM zakte 1 procent.

Schuitema

Supermarktconcern Schuitema beleefde woensdag zijn laatste dag op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf is overgenomen door de Britse investeerder CVC Capital Partners.

De euro noteerde 1,4500 dollar tegen 1,4520 dollar tegen het einde van de handelsdag dinsdag.