NEW YORK - De effectenbeurzen in New York doken dinsdag aan het einde van de handelsdag in de min. Aanvankelijk optimisme over de dalende olieprijs werd tenietgedaan door sterke koersverliezen van oliegerelateerde fondsen.

Beleggers vrezen dat de dalende olieprijs vooral samenhangt met een afkoeling van de wereldeconomie.

Dow-Jones

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot op 11.516,92 punten, 26,63 punten (0,2 procent) lager dan het slot van vrijdag. De breed samengestelde S&P 500 noteerde 0,4 procent lager op 1277,58 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,8 procent tot 2349,24 punten.

Labor Day

De Amerikaanse beurzen waren maandag gesloten vanwege Labor Day. De Amerikaanse Dag van de Arbeid kondigt traditiegetrouw het einde aan van de vakanties in de Verenigde Staten, de handelsvolumes waren dan ook hoger dan in de voorgaande week. De koersen gingen daarbij aanvankelijk over een breed front omhoog.

Luchtvaart

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen profiteerden nadrukkelijk van de dalende olieprijs. United Airlines noteerde bijna 12 procent hoger. American Airlines won ruim 11 procent.

Banken

Bank of America, de op een na grootste bank van de VS, won 4,8 procent nadat zakenbank Goldman Sachs zijn beoordeling van de bank verhoogde. De koers van het aandeel Lehman Brothers hield een winst van 0,25 procent over na verhalen dat de zakenbank in onderhandeling zou zijn met de Korean Development Bank over gezamelijke investeringen in andere Amerikaanse banken.

Olie

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) stond aan het einde van de Amerikaanse handelsdag op 109,71 dollar, ruim 5 procent lager dan vrijdag. Deze forse daling zette de koersen van oliegerelateerde fondsen flink onder druk. Olieconcern Exxon Mobil verloor 3,4 procent, concurrent Chevron ging 3,5 procent achteruit. ConocoPhilips leverde ruim 4 procent in.

De daling van de olieprijs neemt wel de zorgen over de toename van de inflatie deels weg en maakt beleggers positiever over de toekomstige ontwikkeling van de consumptie. Supermarktconcern Wal-Mart kreeg er dankzij het toegenomen vertrouwen over de consumptie dinsdag 1 procent bij. De lagere brandstofprijzen zetten autobouwer General Motors ook in het zonnetje. Het aandeel General Motors werd 6,5 procent meer waard.

Google

Google lanceerde dinsdag een nieuwe internetbrowser, waarmee het de concurrentie met Internet Explorer van concurrent Microsoft wil aangaan. Het internetbedrijf zag de stap aan het begin van de handel beloond met een koerssprong van 10 procent. Aan het eind van de dag was hier echter nog maar 0,4 procent van over. Analisten betwijfelden of de stap Google veel geld gaat opleveren.

Euro

De euro noteerde 1,4505 dollar. Bij het slot van de handel in Europa was de munt nog 1,4520 dollar waard.