AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa waren dinsdag in opperste stemming. De scherp dalende olieprijs was de reden voor de euforie. Oliegerelateerde fondsen profiteerden niet en stonden dan ook op verliezen.

De AEX-index op de beurs in Amsterdam, dinsdag voor het eerst in lange tijd weer met 25 fondsen, sloot 0,6 procent hoger op 414,70 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven eindigde met een winst van 1,6 procent op 592,55 punten.

De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er 1,5 procent bij. Londen bleef achter met een winst van 0,3 procent. Wall Street, dat maandag gesloten was wegens de viering van Labor Day, stond tegen het einde van de handelsdag in Europa fors hoger.

Olie

De prijs van een vat ruwe olie daalde dinsdag flink. Orkaan Gustav bleek veel minder schade te hebben berokkend in de Golf van Mexico dan verwacht. In de dagen voordat Gustav in de Verenigde Staten aan land kwam, was de prijs van een vat ruwe olie opgelopen. Dinsdagmiddag kostte een vat 109,15 dollar, ruim 5,5 procent minder dan bij het slot van de handel vrijdag.

Oliegerelateerde bedrijven moesten het door de dalende olieprijs ontgelden aan de beurzen. In de AEX verloren olieconcern Shell, olieplatformbouwer SBM Offshore en bodemonderzoeker Fugro, dat vooral werkt voor de olie-industrie, tussen de 0,2 en 2,6 procent.

"De een zijn dood is de ander zijn brood. Alles wat oliegerelateerd is, staat lager, de rest pikt dat goed op. Een dalende olieprijs is gunstig voor de bedrijfswinsten", aldus Peter de Bie, handelaar bij Fortis.

ArcelorMittal

De grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen was staalgigant ArcelorMittal. Het aandeel verloor 4,9 procent. Ook postbedrijf TNT verloor flink (min 1,6 procent).

USG People kende een goede eerste dag in de AEX. Het aandeel, een van de vier nieuwkomers, eindigde met een winst van 1,7 procent. Ook branchegenoot Randstad boekte een winst (plus 1,4 procent). Opmerkelijk, want eerder op de dag rapporteerde brancheorganisatie ABU cijfers waaruit bleek dat de Nederlandse uitzendmarkt stagneert.

Adecco

"Misschien dat de overname van DNC door Adecco de ogen heeft geopend", zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers over de koersstijging van de uitzenders. Maandag werd bekend dat Adecco, de grootste uitzender ter wereld, het Nederlandse DNC wil overnemen voor een som van 56 miljoen euro.

Koploper van de AEX was de producent van navigatieapparatuur TomTom. Het aandeel sloot 5 procent hoger. Het aandeel heeft de afgelopen maanden veel aan waarde verloren. "Nu is het kijken of ze dit kunnen vasthouden", aldus De Bie.

Océ

Onder de MidKap-fondsen, die dinsdag ook vier nieuwe fondsen mocht verwelkomen, was printerfabrikant Océ de grote winnaar. Het aandeel won 7 procent. Nieuwkomer OPG noteerde een winst van 4,3 procent. Hekkensluiter was de producent van specialistische materialen AMG met een verlies van 2,9 procent.

Op de beurs in Parijs was telecomconcern Alcatel-Lucent een van de weinige dalers. Het aandeel leverde 3,6 procent in. Het bedrijf had voorbeurs bekendgemaakt dat de Nederlander Ben Verwaayen de nieuwe topman wordt en de Fransman Philippe Camus, een voormalig bestuurder van het lucht- en ruimtevaartconcern EADS, de nieuwe president-commissaris.

De euro noteerde 1,4520 dollar, tegen 1,4610 dollar bij het slot van de handel op maandag.