DEN HAAG - Uitzender Adecco doet een bod op detacheerder De Nederlanden Compagnie (DNC). Dat maakten de twee partijen maandag voorbeurs bekend.

Adecco, 's werelds grootste uitzender, biedt 12,25 euro per aandeel. Hiermee waardeert het Zwitserse bedrijf het beursgenoteerde DNC op ongeveer 56 miljoen euro. De biedprijs vertegenwoordigt een premie van 52 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel op 29 augustus.

80 Procent van de aandelen is al toegezegd aan Adecco. Het gaat hierbij onder andere om de aandelen van bestuursvoorzitter Koos de Vink, die een belang heeft van ongeveer 43 procent, en die van het investeringsfonds Add Value Fonds (5,1 procent).

Bod

Zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen schaart zich achter het bod. Adecco doet het bod gestand als ten minste 95 procent van de aandelen zijn aangemeld. De uitzender hoopt het bod binnen twee maanden te kunnen formaliseren.

De twee partijen moeten alle betrokken instanties nog inlichten. Door de overname vallen geen gedwongen ontslagen.

Michael Page

Het bod op DNC staat los van het bod dat Adecco deed op het Britse Michael Page, zo liet een woordvoerder van Adecco aan persbureau Reuters weten. Adecco liet begin augustus weten de Britse uitzender over te willen nemen voor ongeveer 1,3 miljard pond (ongeveer 1,6 miljard euro). Michael Page wees het bod als te laag van de hand.

Volgens analisten wil Adecco, dat een jaaromzet van meer dan 21 miljard euro heeft, specialisten aan zijn activiteiten toevoegen om het hoofd te kunnen bieden aan de afzwakkende wereldeconomieën. Specialistische uitzend- en detacheringsbedrijven profiteren nu nog van een hoge vraag, terwijl de tradtionele uitzendmarkt al stevig aan het afzwakken is.