AMSTERDAM - De orkaan Gustav heeft beleggers niet in grote beroering gebracht. De meeste Europese effectenbeurzen, die eerst vreesden dat de orkaan de Amerikaanse olie-industrie zware schade zou toebrengen, sloten de eerste handelsdag van september af met kleine verliezen.

Verliezen werden beperkt door een dalende olieprijs. De belangrijkste graadmeter op de beurs in Amsterdam, de AEX-index, verloor 0,2 procent op 412,09 punten. De index van middelgrote fondsen, de MidKap-index, sloot 0,8 procent lager op 583,16 punten.

De beurzen in Londen en Parijs eindigden met een verlies van respectievelijk 0,6 en 0,2 procent. De DAX-index in Frankfurt bleef onveranderd. Wall Street hield de deuren dicht wegens de viering van Labor Day.

Bankenfusie

In Duitsland werd de handel gedomineerd door het nieuws van de grootste bankenfusie in zeven jaar. Commerzbank maakte bekend voor 9,8 miljard euro Dresdner Bank te hebben overgenomen, een dochter van verzekeringsconcern Allianz. Commerzbank moest de plannen met een flinke koersdaling bekopen. Het aandeel verloor 10,2 procent tot 18,04 euro. Het aandeel Allianz eindigde onveranderd. Financiële fondsen als Fortis, Aegon en ING noteerden in Amsterdam plussen tussen de 0,7 en 1,1 procent.

Olieconcern Shell was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen en moest 2,5 procent inleveren wegens de dalende olieprijs. Een vat ruwe olie kostte maandag 4 procent minder. De luchtvaartmaatschappijen Lufthansa, British Airways en Air France-KLM profiteerden van de dalende olieprijs en bleken een van de grootste stijgers aan de Europese beurzen. De koers van de aandelen noteerde winsten tussen 2,1 en 4,3 procent.

Onder de verliezers op het Damrak behoorde ook kabelproducent Draka. Het bedrijf moest 4,6 procent inleveren na de bekendmaking van een lichte omzetdaling. De resultaten van softwarebedrijf Blue Fox vielen ook niet in de smaak bij beleggers. Het aandeel verloor 2 procent tot 1,98 euro na de publicatie van een fors verlies over de eerste zes maanden van dit jaar.

Adecco

Winnaars waren er ook aan het Damrak. Detacheerder De Nederlanden Compagnie (DNC) kreeg een overnamebod van het Zwitsere uitzendconcern Adecco. De grootste uitzender ter wereld is bereid 12,25 euro per aandeel DNC of wel 56 miljoen euro in totaal te betalen voor het Nederlandse bedrijf. Het aandeel sloot met een winst van 48,5 procent op 11,95 euro. Branchegenoot Randstad werd in de euforie meegetrokken en noteerde als een van de grootste stijgers in de AEX een plus van 3,9 procent.

Voor bodemonderzoeker Fugro, uitzender USG People, bouwbedrijf BAM en vastgoedfonds Wereldhave was het de laatste dag als middelgroot fonds. Vanaf dinsdag zijn deze vier fondsen terug te vinden in de hoofdgraadmeter aan de beurs in Amsterdam. Op hun laatste dag in de MidKap scoorde USG People het beste. Het aandeel sloot 1,6 procent lager. De andere drie fondsen noteerden verliezen tussen 2,2 en 4,3 procent.

Promotie

Medicijnengroothandel en apotheekuitbater OPG, textielfabrikant Ten Cate, biotechnologiebedrijf Pharming en maritiem dienstverlener Smit Internationale promoveren dinsdag naar de MidKap.

Op de valutamarkt stond de euro aan het einde van de handelsdag op 1,4610 dollar. Vrijdag bij het slot van de Europese beurzen stond de euro op 1,4660 dollar.