AMSTERDAM - Na twee dagen waarop Europese beleggers in de middag werden getrakteerd op meevallende Amerikaanse macrocijfers, kregen ze vrijdag een tegenvallend cijfer over het persoonlijk inkomen in de Verenigde Staten te verwerken.

Hoewel de beurzen in New York lager openden, bleef een reactie in Europa uit en hielden de aandelenmarkten hun winsten vast. De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot met een winst van 1,71 punten (0,4 procent) op 412,84 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 0,9 procent tot 587,78 punten.

De beurzen van Parijs en Londen wonnen respectievelijk 0,5 en 0,6 procent. In Frankfurt eindigde de index op hetzelfde niveau als donderdag.

Vertrouwen

De beurzen op het Damrak stonden de hele dag op winst. Dankzij een lichte toename in van het vertrouwen in de Amerikaanse financiële sector, hoorden de meeste banken en verzekeraars tot de winnaars.

Fortis won in de AEX 2,8 procent. ING ging er 0,3 procent op vooruit. SNS Reaal ging in de MidKap aan kop, met een plus van 3,4 procent.

Corio

Vastgoedbedrijf Corio verloor in de AEX 0,6 procent. Het bedrijf rapporteerde een flinke winstdaling vanwege herwaarderingen in de vastgoedportefeuille.

Nog enkele bedrijven waren voorbeurs met cijfers gekomen. Dankzij onverwacht goede resultaten won beddenspecialist Beter Bed 2,5 procent. Detacheerder Brunel met ruim 16 procent stijgen nadat de kwartaalresultaten positief ontvangen waren.

Olie

De olieprijs liep verder op. Wegens de dreiging van de tropische storm Gustav legden verschillende oliemaatschappijen de productie in de Golf van Mexico stil. Een vat ruwe olie was aan het eind van de Europese handelsdag bij een prijs van 117,28 dollar 1,4 procent duurder dan een dag eerder.

Op de valutamarkt kostte de euro bij het sluiten van de boeken 1,4660 dollar tegenover 1,4750 dollar een dag eerder.