NEW YORK - Goed nieuws over de Amerikaanse economie zette de beurzen op Wall Street donderdag van meet af aan op winst. De Amerikaanse economie bleek in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan gedacht. Ook een daling van de olieprijs viel in goede aarde bij beleggers.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot op 11.715,18 punten, 212,67 punten hoger dan woensdag ofwel een winst van 1,9 procent. De breed samengestelde S&P 500 won 19,01 punten en eindigde op 1300,67 punten, een stijging van 1,5 procent. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er 29,18 punten bij (plus 1,2 procent) en noteerde een stand van 2411,64 punten.

Economie

De Amerikaanse economie groeide in de periode van april tot en met juni met 3,3 procent op jaarbasis, terwijl in de eerste raming in juli werd uitgegaan van een economische groei van 1,9 procent op jaarbasis. De bijstelling is hoger dan analisten hadden voorspeld. Zij voorzagen een opwaardering van de economische groei tot 2,7 procent op jaarbasis.

In het eerste kwartaal groeide het Amerikaanse bbp nog slechts met 0,9 procent. De versnelling van de economische groei in het tweede kwartaal is vooral te danken aan de toename van de export en van de consumptie door huishoudens.

Lift

Vooral aandelen van industriële concerns en die van detailhandelaren zaten flink in de lift. "Je wilt als belegger geen tekort aan aandelen hebben met een economie die beter draait dan verwacht", aldus een Amerikaanse vermogensbeheerder uit Minneapolis.

Zo steeg het zwaargewicht aandeel Caterpillar met 3 procent. Topman Jim Owens van de machinebouwer gaf aan te verwachten dat de activiteiten in China in 2010 verdubbeld zijn.

De rooskleurige gang van zaken in de Verenigde Staten kwam ook tot uiting in cijfers over de banenmarkt. Het aantal werkloosheidsuitkeringen die vorige week waren aangevraagd, is lager uitgekomen dan voorzien.

Banken

Nieuws over hypotheekbank Fannie Mae voedde een voorzichtig optimisme over de financiële sector. Enkele wijzigingen in het management en een positieve analyse door zakenbank Lehman Brothers deden de koers van de hypotheekverstrekker met 16,5 procent stijgen.

Freddie Mac, het kleinere broertje van Fannie Mae, noteerde ook een flinke koerswinst, van ruim 9 procent. De twee hypotheekverstrekkers staan symbool voor de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De regering lanceerde deze zomer een plan waarin beide hypotheekverstrekkers, indien nodig, financiële overheidssteun krijgen.

Olie

De dalende olieprijs na geruststellende woorden van het Internationale Energie Agentschap (IEA) had een positief effect op de aandelenmarkten. Een lagere olieprijs betekent doorgaans minder kosten voor bedrijven. De IEA heeft aangegeven de oliereserves aan te wenden mocht de hevige tropische storm Gustav dit weekend schade aanrichten aan olie-installaties in de Golf van Mexico.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie bereikte donderdag kortstondig een niveau van 120 dollar, om daarna te dalen naar 115,50 dollar per vat aan het slot van de handel. De euro noteerde 1,4696 dollar, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand aan het slot van de Europese aandelenhandel eerder op de dag.