TOKIO - In navolging van de uitbundige stemming op Wall Street op vrijdag, ging ook de Japanse aandelenbeurs maandag flink omhoog.

Een sterkere dollar en een lagere yen waren vooral voor exporterende bedrijven gunstig. Ook financiële fondsen profiteerden van het toegenomen vertrouwen in de markt.

De Nikkei-index sloot 2 procent hoger op 13.430,91 punten, een winst van 262,50 punten. In Seoul ging de Kospi-index met 0,8 procent omhoog naar 1581,09 punten. De Australische All Ordinaries kreeg er 0,4 procent bij op 5059 punten.

Op de beurs in Hongkong kon de Hang Seng-index de winst van de ochtend niet vasthouden. De graadmeter eindigde vlak op 21.883 punten.

Honda

In Japan zaten exporteurs zoals autofabrikant Honda (plus 4,6) en elektronicafabrikant Canon (plus 3,7) er warmpjes bij. De bank Mitsubishi UFJ Financial Group schreef eveneens een winst van 3,7 procent.

Toyota kreeg er 4,1 procent bij. Een zakenkrant in Tokio berichtte maandag dat de autofabrikant binnenkort de prijzen gaat verhogen als gevolg van de gestegen kosten van staal en andere grondstoffen.

Olie

De lagere olieprijs had een negatief effect op onder meer handelshuizen. Itochu verloor 4,1 procent en Mistui & Co leverde 1,9 procent in.