NEW YORK - Beleggers op Wall Street waren vrijdag in jubelstemming. Optimisme over de dalende olieprijs oversteeg zorgen over de Amerikaanse huizenmarkt. De Amerikaanse effectenbeurzen namen een hoge vlucht en stegen ruim 2 procent.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 302,89 punten, ofwel 2,6 procent, hoger op 11.734,32 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 30,25 punten (2,4 procent) tot een stand van 1296,32 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg met 58,37 punten (2,5 procent) tot 2414,10 punten.

Olie

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie daalde op de termijnmarkt 4,2 procent tot iets onder de 115 dollar. Beleggers maken zich zorgen over een afnemende vraag naar olie als gevolg van een afzwakkende economie.

Een lagere olieprijs kan consumentenbestedingen stimuleren en dempt de energiekosten van onder meer bedrijven.

Dankzij de dalende olieprijs waren er winsten in alle sectoren. Zo waren luchtvaartmaatschappijen in trek. United Airlines en American Airlines wonnen respectievelijk 15,8 en 9 procent.

Home Depot

Onder meer bedrijven die zich richten op consumenten profiteerden van de positieve stemming. Bouwmarktketen Home Depot voerde met een plus van 7,7 procent de Dow aan.

Ook fastfoodketen McDonald's zag zijn koers stijgen, met 6,2 procent. Het Amerikaanse warenhuis J.C. Penney pakte eveneens een forse winst van 6,6 procent.

Financiële sector

Verder ging de financiële sector mee omhoog. Daar vielen donderdag nog de grootste klappen door tegenvallende cijfers van verzekeraar AIG. Het fonds ging 4,3 procent omhoog, na een verlies van ruim 18 procent een dag eerder.

Ook grote fabrikanten deelden mee in de opwaartse trend. Conglomeraat General Electric noteerde 3,8 procent hoger. Procter & Gamble, de grootste producent van consumentengoederen, noteerde een plus van 3,2 procent.

Microsoft

Beleggers hopen dat ook bedrijven door de lagere olieprijs meer zullen uitgeven aan andere producten. Softwareconcern Microsoft en producent van netwerkapparatuur Cisco Systems profiteerden van dat optimisme met plussen, met respectievelijk 2,7 en 2,8 procent.

Fannie Mae

Hypotheekbank Fannie Mae moest het als een van de weinigen ontgelden op de beurs. De hypotheekverstrekker maakte vrijdag een verlies van 2,3 miljard dollar bekend.

Het verlies was veel hoger dan analisten hadden voorzien. Het aandeel verloor ruim 9 procent.

Dollar

De dollar begon vrijdag aan een opmars, mede dankzij de uitverkoop op de termijnmarkt voor olie. De euro noteerde zelfs even onder de 1,50 dollar, voor het eerst sinds februari dit jaar.

"De dollar is bezig met een onvervalst herstel", aldus een Amerikaanse analist. De euro herstelde wel iets en noteerde bij het slot 1,5015 dollar tegen 1,5030 dollar aan het slot van de Europese beurzen.