ROTTERDAM - De maritieme dienstverlener Smit Internationale heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 47,7 miljoen euro.

Dat is nagenoeg evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de zwakke dollar stond een toename van de winst in de weg, zo liet het bedrijf donderdag weten.

Smit zag zijn omzet wel groeien, van 259,8 tot 307,4 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat nam met 5 procent toe tot 49 miljoen euro. Het bedrijf verwacht in de tweede helft van het jaar een "duidelijk" hoger nettoresultaat te boeken dan in de eerste zes maanden.

Divisies

Volgens bestuursvoorzitter Ben Vree hebben vrijwel alle divisies naar behoren bijgedragen aan de winst. Alleen de hijsactiviteiten van de divisie Transport & Heavy Lift stelden het bedrijf teleur. Dat kwam vooral door uitstel van een aantal projecten tot in de tweede jaarhelft.

Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden negatief op de cijfers. Het aandeel koerste kort na de opening 2,7 procent lager op 56,45 euro. De AEX-hoofdindex stond op dat moment 0,9 procent lager. Volgens Rabo Securities voldoen de resultaten niet aan de verwachtingen. De zakenbank had zowel het bedrijfsresultaat als de nettowinst hoger ingeschat.

Smit maakte verder bekend dat de raad van commissarissen eerder deze week heeft besloten Gert Bruinsma definitief te benoemen tot financieel directeur. Bruinsma bestierde al de financiën van het Rotterdamse bedrijf sinds zijn voorganger René Verbruggen in mei opstapte.