AMERSFOORT - Schuitema heeft in het afgelopen halfjaar een nettowinst geboekt van 29,3 miljoen euro. Dat is ruim 24 procent meer dan in dezelfde periode in 2007. De winstgroei vlakte in het tweede kwartaal sterk af tot ruim 5 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf achter de supermarkten van C1000 donderdag heeft gepubliceerd. De netto-omzet steeg in de periode april-juni met 0,6 procent. Het bedrijfsresultaat voor waardeaanpassingen van vaste activa viel in dat kwartaal bijna 18 procent terug tot 26,1 miljoen euro.

CVC

Tijdelijk bestuursvoorszitter Tonn van de Laar schrijft die daling toe aan de verkoop van het meerderheidsbelang in Schuitema aan investeerder CVC Capital. Tot voor kort hield supermarktconcern Ahold de meerderheid van de aandelen in Schuitema.

De topman toonde zich donderdag "redelijk tevreden" met de prestaties van Schuitema in het afgelopen halfjaar. Hij wijst echter op de verslechtering in het tweede kwartaal, waarin het bedrijfsresultaat daalde in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Van de Laar is de tijdelijk opvolger van bestuursvoorzitter Bert Roetert, die vorige maand is opgestapt. Voor zijn vertrekregeling heeft Schuitema 2,3 miljoen euro gereserveerd.

Reorganisatie

Schuitema heeft afgelopen halfjaar ook 16,9 miljoen euro uitgegeven aan een reorganisatie. Het supermarktbedrijf verwacht dat in de tweede jaarhelft opnieuw ingrepen nodig zijn, omdat voormalig grootaandeelhouder Ahold bij de verkoop van zijn aandelenbelang een aantal supermarkten van C1000 heeft bedongen. Ahold krijgt in het tweede halfjaar 58 vestigingen van C1000 in handen, waarna Schuitema mogelijk moet afslanken.

Schuitema verdwijnt begin september van de beurs in Amsterdam. CVC heeft inmiddels een bod gedaan op de laatste aandelen Schuitema die nog vrij verhandelbaar zijn. Het gaat om 1,6 procent van het totale aandelenkapitaal.