NEW YORK - De technologiesector onttrok zich woensdag aan de bedrukte stemming op Wall Street. Kredietverstrekker Freddie Mac veroorzaakte met een slecht kwartaalrapport nieuwe angst over de gezondheid van de financiële sector.

Beleggers putten echter moed uit mededelingen van Cisco. De producent van netwerkapparatuur liet toen weten dat de huidige economische zwakte van korte duur zal zijn.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 11.656,07 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index steeg 0,3 procent en kwam uit op 1289,19 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,2 procent op 2378,37 punten.

Cisco

Cisco presenteerde dinsdag na het slot op Wall Street de cijfers over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. De nettowinst van 2 miljard dollar was iets hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Het bedrijf profiteerde van investeringen van het bedrijfsleven in computers en apparatuur om het toegenomen internetverkeer in goede banen te leiden. Het aandeel won woensdag 5,7 procent.

Microsoft

Softwaregigant Microsoft (plus 3,1 procent) was een van de sterkste stijgers in de Dow na een analistenrapport van UBS. Volgens de zakenbank kondigt Microsoft binnenkort aan dat het voor 20 miljard dollar eigen aandelen gaat inkopen.

Die maatregel zou bedoeld zijn om de aandelenkoers omhoog te krijgen.

Freddie Mac

Freddie Mac, dat diep in de problemen raakte door de kredietcrisis, moest het ontgelden met een koersverlies van bijna 19 procent. Het bedrijf leed in het vierde kwartaal een verlies van 821 miljoen dollar, vier keer zo veel als analisten voorzagen.

Het bedrijf heeft in de afgelopen drie kwartalen in totaal 4,6 miljard dollar verloren.

Hypotheek

Het slechte nieuws van Freddie Mac had ook negatieve gevolgen voor zusterbedrijf Fannie Mae. Beide semi-overheidsbedrijven zijn goed voor bijna de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Samen zijn ze eigenaar of staan ze garant voor ongeveer 5200 miljard dollar aan uitstaande hypotheken. Fannie Mae leverde 15 procent in.

Stijger

Obligatieverzekeraar Ambac Financial Group was juist een van de sterkste stijgers in New York met een winst van bijna 24 procent. Het aandeel is in de inmiddels een jaar durende kredietcrisis 92 procent aan waarde kwijtgeraakt.

In de Dow-Jonesindex ging machinebouwer Caterpillar, bekend van onder meer bulldozers en graafmachines, aan kop met een winst van 3,4 procent. Die winst was mede te danken aan een verdere daling van de olieprijs. Een vat ruwe olie (159 liter) werd 0,6 procent goedkoper en kostte 118,40 dollar.

Euro

Op de valutamarkt liep de euro iets op ten opzichte van de dollar. De Europese munt was 1,5415 dollar waard in vergelijking met 1,5405 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.