AMSTERDAM - Beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Franse bank BNP Paribas en een verdere daling van de olieprijs zorgden woensdag voor een optimistische stemming op de Europese aandelenbeurzen.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 7 punten ofwel 1,8 procent hoger op 410,51 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 2,2 procent tot 568,66 punten.

De aandelenbeurzen in Frankfurt en Londen stegen respectievelijk 0,7 en 0,6 procent. De CAC-40 in Parijs won 1,4 procent.

TNT

Overnamegeruchten bezorgden TNT de grootste koerswinst bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Postbedrijf TNT eindigde de dag met een winst van 5,6 procent. De koers van het bedrijf wordt al weken flink beïnvloed door overnamegeruchten, die al jaren de ronde doen.

BNP Paribas zette de banksector in de schijnwerpers met zijn tweedekwartaalcijfers. De winst daalde met 34 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar analisten rekenden op een grotere daling. BNP voerde vanaf het begin van de handel de CAC-40 in Parijs aan en sloot met een winst van ruim 5 procent. Société Générale, dat dinsdag al meevallende cijfers meldde, steeg bijna 3 procent.

SNS Reaal

In Amsterdam pikten de financiële waarden ook hun graantje mee. Aegon, Fortis en ING sloten met plussen van ruim 2 procent. MidKap-fonds SNS Reaal zette de stijging van dinsdag voort met een winst van 4,6 procent.

Ook oliemaatschappij Shell en dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore deden goede zaken, ondanks een verdere daling van de olieprijs. Shell steeg 2 procent, SBM Offshore werd 2,8 procent duurder. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) daalde in New York met 1,2 procent tot 117,65 dollar.

Dalers

De AEX-index telde drie dalers, de vastgoedfondsen Corio en Unibail-Rodamco en telecombedrijf KPN. De vastgoedfondsen verloren beide 0,8 procent, KPN daalde 0,1 procent.

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis was de uitblinker bij de middelgrote fondsen met een winst van 7,3 procent. Het bedrijf maakt donderdag de tweedekwartaalcijfers bekend, die volgens analisten zullen aantonen dat het bedrijf wederom een solide periode achter de rug heeft.

Euro

Op de valutamarkt verloor de euro terrein ten opzichte van de dollar. De Europese munt was 1,5405 waard in vergelijking met 1,5470 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.