AMSTERDAM - De beleggers op de Europese beurzen toonden zich dinsdag kooplustig. Gesterkt door een lagere olieprijs en gunstige kwartaalcijfers hielpen ze de AEX-index in Amsterdam 2,8 procent omhoog. Ook de andere indices in Europa boekten stevige winsten.

De AEX, de graadmeter van de hoofdfondsen op het Damrak, noteerde een slotstand van 403,46 punten, een plus van 10,98 punten ofwel 2,8 procent. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven eindigde 2,7 procent hoger op 556,37 punten.

De CAC-40 in Parijs en de Londense FTSE-100 stegen 2,5 procent. In Frankfurt won de DAX-index 2,7 procent.

Société Générale

De geplaagde financiële sector kon zich dinsdag verheugen op positieve belangstelling, omdat de winst van de Franse bank Société Générale afgelopen kwartaal minder hard is gedaald dan analisten hadden voorspeld. Beleggers beloonden die meevaller met een koerswinst van ruim 9 procent.

De meevaller straalde ook af op de financials in Nederland. De hoofdfondsen ING, Aegon en Fortis noteerden ruime plussen. Fortis heeft maandag ook meevallende kwartaalcijfers gepubliceerd. Analisten plaatsten wel vraagtekens bij de kwaliteit van die winstcijfers. Het aandeel van de bankverzekeraar steeg dinsdag bijna 6,5 procent.

SNS Reaal

Bij de middelgrote fondsen profiteerde ook SNS Reaal van de gunstige stemming in de financiële sector. Het aandeel pakte een koerswinst van 9,5 procent en voerde daarmee de MidKap-index aan.

Minder gunstige tijden zijn het voor aandelen van bedrijven in de oliesector. De prijs van een vat ruwe olie dook dinsdag ruim onder de 120 dollar.

Shell

De prijsdaling vertaalde zich in lagere koersen voor oliemaatschappijen. Terwijl de AEX-index stevig steeg, moest Shell een verliesje van 0,2 procent incasseren.

SBM Offshore, dat afhankelijk is van orders uit de olie-industrie, verloor 1,2 procent. Elders in Europe noteerden de oliemaatschappijen Total en BP verliezen van meer dan 1 procent.

Air France-KLM

Op de lokale markt werd het aandeel Air France-KLM 8,9 procent duurder, hoewel de luchtvaartmaatschappij juist last heeft van hoge brandstofprijzen. De winst van het concern is afgelopen kwartaal dan ook gehalveerd, maar analisten hadden een grotere terugval voorzien.

Onder de hoofdfondsen op het Damrak ontpopte uitgever Wolters Kluwer zich tot grootste stijger, met een koerswinst van 6,5 procent. Het aandeel kreeg een adviesverhoging van de Amerikaanse bank Citigroup.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro bij het slot van de Europese handel een wisselkoers op 1,5470 dollar. Dat betekent een verzwakking van de euro, want de voorgaande dag was de Europese munteenheid aan het einde van de handel nog 1,5600 dollar waard.