TOKIO - De Japanse autosector op de effectenbeurs in Tokio reageerde maandag negatief op de slechte verkoopcijfers van Amerikaanse branchegenoten die afgelopen vrijdag bekend werden gemaakt. Bedrijven als Toyota en Honda zorgden voor een matte stemming op de Japanse beurs.

De Nikkei-index verloor 1,2 procent en sloot op 12.933,18 punten. Een verlies van 161,41 punten. Ook andere beurzen in Azië sloten maandag met verlies. De Kospi-index in Seoul verloor 2 procent en eindigde op 1543,05 punten. De Australische All Ordinaries leverde 0,3 procent in. De beurs in Hongkong eindigde 1,5 procent lager.

De zwakke autoverkoop in de VS deed in Japan veel alarmbellen rinkelen. Ook Honda en Toyota, die maandag in Tokio respectievelijk 3,3 en 5,6 procent verloren, ondervinden problemen door de afzwakkende Amerikaanse markt. Daarnaast denken analisten dat ook elders in de wereld de verkoop van auto's binnenkort zal stagneren als gevolg van onzekerheid over de ontwikkeling van de wereldeconomie.

Op de Japanse beurs kwam ook muziekinstrumentenfabrikant Yamaha met teleurstellende cijfers, waardoor het aandeel 8,4 procent verloor. Zakenbank Goldman Sachs kwam met een negatief rapport over het bedrijf nadat Yamaha de verwachtingen voor het eerste half jaar naar beneden had bijgesteld.