BRUSSEL - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft in het tweede kwartaal 830 miljoen euro winst geboekt. De winst werd met 362 miljoen euro gedrukt door afschrijvingen wegens de aanhoudende onrust op de financiële markten.

Dat meldde Fortis maandag. De nettowinst is 3 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2008. De winst is ook hoger dan marktvorsers hadden verwacht. Analisten gingen gemiddeld uit van 754 miljoen euro.

Kredietcrisis

De totale portefeuille met riskante beleggingen bedroeg aan het eind van het tweede kwartaal 41,7 miljard euro. Daarmee is de waarde van de portefeuille met 1,6 miljard euro gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal. "Afschrijvingen gerelateerd aan de kredietcrisis van 362 miljoen euro op een portefeuille van 41,7 miljard euro valt erg mee. Of ze doen het heel erg goed of er klopt nog iets niet", zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

De winst uit bankieren in het tweede kwartaal kwam uit op 465 miljoen euro. Dat is minder dan de 585 die analisten hadden voorspeld. De verzekeringstak behaalde een winst van 423 miljoen euro. Marktvorsers verwachtten een winst van 313 miljoen euro. De hoger winst uit verzekeren kwam volgens Fortis door "betere technische resultaten".

Het geplaagde Fortis, dat gebukt gaat onder de overname van ABN Amro, had het afgelopen jaar last van een kelderende aandelenkoers en boze beleggers. Topman Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler hebben inmiddels het veld moeten ruimen.

De nieuwe topman Herman Verwilst zei in een toelichting bij de cijfers dat hij het van "cruciaal belang" vindt "dat de communicatie met onze stakeholders wordt verbeterd."