AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold heeft in het tweede kwartaal een omzet geboekt van 5,8 miljard euro. Dat is hoger dan de verwachting van analisten, die waren uitgegaan van een omzet van 5,64 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met 7,3 procent, meldde Ahold vrijdag.

De inkomsten zijn lager dan een jaar eerder (min 0,8 procent), maar toen maakte Schuitema, de organisatie achter C1000-winkels, nog onderdeel uit van het concern. Ahold verkocht dit jaar zijn meerderheidsbelang van 73 procent in Schuitema in ruil voor een geldbedrag, winkels en een belang via preferente aandelen in het 'nieuwe' bedrijf.

De omzet van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn steeg flink. De spaaractie voor Welpies trok consumenten massaal naar de Albert Heijn-winkels. De omzet kwam uit op 2,1 miljard euro tegen 1,8 miljard euro vorig jaar. Marktvorsers gingen uit van 2,04 miljard euro.

Ahold handhaaft de verwachting in 2008 een onderliggende retailmarge van 4,8 tot 5,3 procent te halen.

Stop&Shop

De omzet bij de Amerikaanse ketens Stop&Shop/Giant-Landover kwam in de maanden april tot en met juni uit op 4 miljard dollar. Dat is 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. Giant-Carlisle boekte een omzet van 1,1 miljard euro, nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Ahold voert een verbeterprogramma door in de winkels in de VS. De prijzen zijn verlaagd en er staan meer huismerkartikelen in de schappen. Volgens Ahold ligt het programma op schema.

De identieke omzet, de omzet van exact hetzelfde aantal winkels voor de vergelijkbare periode, steeg voor de winkels van Stop&Shop en Giant-Carlisle met 2,2 procent en respectievelijk 7 procent. Bij Giant-Landover daalde de identieke omzet met 1,5 procent.