AMSTERDAM - Op de Europese beurzen heerste vrijdag een negatieve stemming. Tegenvallende resultaten van bedrijven zetten de beurzen gedurende de ochtend al lager, waarna verliezen op Wall Street in de middag de effectenmarkten in Europa nog verder omlaag trokken.

Meevallende cijfers over de banenmarkt in de Verenigde Staten konden het tij slechts kortstondig keren.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 5,42 punten, ofwel 1,4 procent, lager op 394,53 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 1,56 punt (0,3 procent) tot 544,87 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs eindigden de graadmeters 1,1 tot 1,8 procent lager.

Banenverlies

Er was even opluchting over het banenverlies in juli in de VS. In die maand verdwenen 51.000 banen, terwijl analisten rekenden op een krimp van de werkgelegenheid met 75.000 banen. De werkloosheid liep op naar 5,7 procent van de beroepsbevoling, waar analisten uitgingen van 5,6 procent.

Unilever (Knorr, Olia, Rexona, Dove) noteerde 2,3 procent lager. Donderdag kwam het bedrijf met teleurstellende tweedekwartaalcijfers, waarop het aandeel 8,4 procent lager sloot. Vrijdag volgde een aantal adviesverlagingen.

Staalconcern ArcelorMittal en chemiebedrijf AkzoNobel waren de hekkensluiters in de AEX met verliezen van respectievelijk 3,7 en 3,4 procent. AkzoNobel is sinds de presentatie van tegenvallende tweedekwartaalcijfers uit de gratie.

Winstwaarschuwing

Gamma moest het ontgelden op de lokale markt, nadat de textielfabrikant een winstwaarschuwing had gegeven voor dit jaar. Door economische tegenwind en negatieve valuta-effecten zal de winst dit jaar ongeveer 15 procent lager uitvallen dan de 33 miljoen euro vorig jaar. Gamma verloor 12,5 procent.

Supermarktconcern Ahold onttrok zich aan de malaise. Het bedrijf maakte voorbeurs een beter dan verwachte omzet over het tweede kwartaal bekend en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 5,8 procent. Daarmee stond het bovenaan de lijst van weinige stijgers in de index van hoofdfondsen in Amsterdam.

De financiële sector trok zich gedurende de dag op aan mediaberichten over de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Die zou naar verluidt gesprekken voeren over de verkoop van een portefeuille hypotheekproducten met een omvang van 30 miljard dollar. Lehman is zwaar getroffen door de kredietcrisis.

Financials

Echter, de financials hadden in de namiddag ook te lijden onder de negatieve stemming. In Amsterdam noteerde Aegon 1,1 procent lager. ING hield van zijn winst nog slechts 0,4 procent over. In Londen sloot Barclays, dat eerder op de dag ruim 3 procent pluste, uiteindelijk nog maar 1 procent hoger.

Fortis steeg 2,9 procent. De bankverzekeraar maakte halverwege de dag bekend dat financieel directeur Gilbert Mittler wordt vervangen door Lars Machenil. Mittler wordt gezien als de architect achter de overname van ABN Amro, waarin Fortis zich dreigde te verslikken. Eerder kostte dit bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron al de kop.

De euro noteerde 1,5565 dollar in vergelijking met 1,5585 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) steeg met 1,3 procent tot 125,64 dollar.