NEW YORK - Wall Street stond een half uur voor het slot verdeeld. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 stonden donderdag lager door een zwakker dan verwachte economische groei en een hoger werkloosheidscijfer.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq kreeg evenwel steun van overnamenieuws in de biotechnologiesector.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond op 11.472 punten, een verlies van 1 procent ten opzichte van het slot van woensdag. De breder georiënteerde S&P 500-index daalde 0,6 procent tot 1277 punten. De Nasdaq stond 0,4 procent hoger op 2338 punten.

Daling

De Amerikaanse economie groeide minder hard dan analisten hadden verwacht. De groei kwam uit op 1,9 procent. In het eerste kwartaal groeide de economie van de Verenigde Staten met 0,9 procent. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is vorige week gestegen tot 448.000. Analisten gingen uit van een daling.

Beleggers deden onder meer aandelen van grote fabrikanten van de hand. Caterpillar dook 3,1 procent in de min. Boeing ging 3,2 procent omlaag.

Beleggers

Ook tegenvallende resultaten van oliemaatschappij ExxonMobil droegen bij aan de negatieve stemming. De productie van het bedrijf stelde beleggers teleur. Het bedrijf boekte wel een recordwinst. ExxonMobil verloor ruim 3 procent. Zwaargewicht ExxonMobil legde een zware druk op zowel de Dow als de S&P 500. Ook branchegenoten Chevron en ConocoPhillips gingen omlaag, beide met 2,1 procent.

Motorola steeg ruim 12 procent na beter dan verwachte cijfers. Het bedrijf boekte een kleine winst van 4 miljoen dollar. Analisten hadden erop gerekend dat Motorola opnieuw rode cijfers zou schrijven.

Aandelen

Bristol-Myers Squibb maakte bekend ImClone Systems te willen inlijven voor 60 dollar per aandeel, waarmee het het biotechnologiebedrijf op 5,2 miljard dollar (3,3 miljard euro) waardeert. Bristol heeft al een belang van 16,6 procent in het bedrijf. De aandelen van ImClone gingen bijna 40 procent omhoog. Ook andere biotechbedrijven gingen omhoog. Amgen kreeg er 0,9 procent bij.

Walt Disney bungelde onderaan de Dow met een min van 3,8 procent. Dit had te maken met een door mediaconcern CBS bekendgemaakte winstwaarschuwing. Het bedrijf verwacht dat zijn operationele winst van dit jaar gelijk blijft aan die van 2007. Eerder ging het uit van een groei van tussen 3 en 5 procent. CBS zelf leverde 2 procent in. Concurrent Viacom daalde 1,1 procent. Dat bedrijf maakte dinsdag bekend minder winst te hebben geboekt.

Dollar

De olieprijs zakte 2 procent tot ruim 124 dollar per vat lichte Amerikaanse olie. De euro noteerde 1,5600 dollar tegen 1,5585 dollar bij het slot van de Europese beurzen.