LONDEN - Het Brits-Nederlandse uitgeefconcern Reed Elsevier heeft in de eerste helft van dit jaar 10 procent meer omzet behaald. De inkomsten kwamen uit op 1,97 miljard pond sterling (2,54 miljard euro) tegen 1,79 miljard pond sterling een jaar eerder.

De sterke groei is mede te danken aan gunstige wisselkoersen. Tegen constante koersen nam de omzet 5 procent toe, zo maakte het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om de inkomsten uit activiteiten waarmee Reed Elsevier door wil gaan. De divisie Reed Business Information (RBI), waar bladen als Variety en Elsevier onder vallen, staat te koop. Bij deze tak groeide de omzet met 9 procent tot 484 miljoen pond.

Op koers

"We hebben in de eerste helft van dit jaar sterke prestaties laten zien, ondanks moeilijkere economische omstandigheden", zei topman Crispin Davis. "We blijven op koers om een goede omzetgroei en een versnelde winstgroei te laten zien."

De nettowinst van Reed Elsevier daalde in het afgelopen halfjaar wel, van 312 miljoen tot 310 miljoen pond. Dit kwam door een lagere nettowinst bij de activiteiten die het concern wil afstoten. Het bedrijfsresultaat van de andere divisies steeg met 8 procent tot 401 miljoen pond. De aangepaste winst, exclusief afschrijvingen, reorganisatie- en acquisitiekosten en bijzondere baten of lasten door de verkoop van onderdelen, nam hier met 17 procent toe tot 557 miljoen pond.

Reed Elsevier wil zich gaan profileren als leverancier van professionele informatie. Volgens het concern is dit minder conjunctuurgevoelig dan het uitgeven van tijdschriften. Om die reden werd eerder dit jaar al het Amerikaanse bedrijf ChoicePoint voor 4,1 miljard dollar gekocht. Het gaat hier om een leverancier van data voor risicomanagement bij verzekeraars.

Dataleverancier

Reed Elsevier heeft met LexisNexis al een belangrijke dataleverancier in huis. Bij dit onderdeel groeiden de inkomsten het afgelopen halfjaar met 8 procent tot 822 miljoen pond. Verder is het concern actief met wetenschappelijke en medische uitgaven, die eveneens een omzetgroei van 8 procent lieten zien tot 771 miljoen pond. Het kleinste onderdeel, Reed Exhibitions, houdt zich bezig met het organiseren van beurzen. Hier groeiden de inkomsten met 20 procent tot 377 miljoen pond.

Het uitgeefconcern verwacht de verkoop van RBI in de tweede helft van dit jaar af te ronden. Voor het onderdeel bestaat "grote belangstelling", aldus het bedrijf. Analisten denken dat RBI zo'n 1,5 miljard pond kan opleveren.

Volgens Reed Elsevier zijn de vooruitzichten van RBI positief. Groei komt vooral uit de internetactiviteiten. In Nederland, dat goed is voor meer dan een vijfde van de omzet van het onderdeel, stegen de inkomsten uit onlineproducten met 19 procent. Bij de uitgaven op papier daalden de inkomsten met 1 procent. RBI geeft op de Nederlandse markt, naast Elsevier, bladen als FEM Business en Boerderij uit.