DEN HAAG - Olieconcern Shell heeft in het tweede kwartaal de winst zien stijgen. Het resultaat op basis van geschatte actuele voorraadkosten kwam uit op 7,9 miljard dollar (circa 5,1 miljard euro), tegen 7,6 miljard dollar een jaar geleden.

Het concern maakte de cijfers donderdag bekend. In het resultaat was een eenmalige bate opgenomen van 73 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 11,56 miljard dollar. Dat betekent een stijging van 29 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De productie kwam, inclusief de productie van bitumen uit oliezanden, in het voorbije kwartaal uit op 3,126 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Dat was ongeveer wat analisten hadden verwacht.

Investeringen

Shell gaf in het tweede kwartaal 8 miljard dollar uit aan investeringen en exploratiekosten. In heel 2008 verwacht het bedrijf 35 á 36 miljard dollar te investeren, inclusief acquisities. "De uitgaven aan nieuwe exploratiegebieden en selectieve acquisities stijgen", stelde topman Jeroen van der Veer in een verklaring. "Onze strategie ligt op koers."

Aandeelhouders kunnen over het tweede kwartaal een dividend tegemoet zien van 0,40 dollar per aandeel. Dat is 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.