NEW YORK - Wall Street koerste woensdag af op een verdeeld slot. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq werd gedrukt door een winstwaarschuwing van Garmin.

De Dow-Jonesindex en de S&P 500 profiteerden van positief nieuws in onder meer de financiële sector, ondanks druk van de stijgende olieprijs.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond 0,8 procent hoger op een stand van 11.484 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg met 0,9 procent tot 1274 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 0,3 procent omlaag tot 2312 punten.

Nasdaq

Producent van navigatiesystemen Garmin, dat ruim een vijfde van zijn waarde inleverde, drukte zwaar op de Nasdaq. Het bedrijf verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar. Garmin heeft last van felle concurrentie en dalende consumentenuitgaven. Voor heel 2008 verwacht Garmin een winst van 4,13 dollar per aandeel, flink minder dan de 4,40 dollar die het bedrijf eerder voorzag.

Maatregelen

De centrale banken van de Verenigde Staten, Europa en Zwitserland besloten tot verlenging van een reeks maatregelen ter ondersteuning van de kwakkelende financiële markten. Hierdoor kunnen banken onder meer makkelijker noodkredieten krijgen. Goldman Sachs ging met 1,5 procent omhoog. Bank of America en Merrill Lynch plusten 1,5 en 3 procent.

Verder werd bekend dat president Bush een wet heeft ondertekend die de Amerikaanse regering onder meer de mogelijkheid geeft beide banken met noodkredieten te ondersteunen. Hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac plusten respectievelijk 3,9 en 4,6 procent.

Steun kwam ook van cijfers van salarisstrookverwerker ADP. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten steeg onverwacht in juli met negenduizend banen. De data lopen vooruit op de officiële werkgelegenheidscijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag naar buiten brengt.

Vooral bedrijven als conglomeraat General Electric en producent van consumenteproducten Procter & Gamble profiteerden. De twee ondernemingen gingen met respectievelijk 1,2 en 0,8 procent omhoog.

Winstdaling

Mediaconcern Viacom verloor ruim 4 procent nadat het dinsdagavond een winstdaling over het tweede kwartaal bekend had gemaakt.

De stijgende olieprijs werd veroorzaakt door een scherpe daling van de Amerikaanse benzinevoorraad. Voor een vat ruwe olie werd op de termijnmarkten ruim 127 dollar betaald, 4 procent meer. Eerder op de dag was er nog sprake van een lichte daling. ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips plusten tussen de 2,6 en 4,8 procent. Chevron was hiermee de grootste stijger in de Dow.

Slot

De euro was op de valutamarkt 1,5565 dollar waard. Bij het slot van de effectenbeurzen in Europa eerder op de dag was de Europese munt 1,5555 dollar waard.