AMSTERDAM - De inkomsten van het uitgeefconcern Wolters Kluwer zijn in de eerste helft van dit jaar onder druk komen te staan. De omzet daalde in deze periode met 4 procent tot 1,61 miljard euro. Dit heeft het bedrijf, een grote leverancier van professionele informatie aan ziekenhuizen, banken, belastingadviseurs en juristen, woensdag gemeld.

Wolters Kluwer heeft het vooral moeilijk bij zijn activiteiten in de gezondheidssector en de financiële sector. De divisie Health loopt al geruime tijd niet lekker doordat farmaciebedrijven minder adverteren. In de financiële sector voelt Wolters Kluwer de klappen die banken en verzekeraars moeten verwerken door de aanhoudende kredietcrisis.

De omzet bij de gezondheidstak daalde in het afgelopen halfjaar met 14 procent. In de financiële sector liep de omzet met 12 procent terug.

Gezondheid

De dalingen zijn grotendeels te wijten aan de zwakke dollar. Wolters Kluwer haalde in 2007 nog ruim de helft van zijn inkomsten uit Noord-Amerika. Bij de Health-divisie liep de omzet echter het afgelopen halfjaar ook tegen constante wisselkoersen terug. Operationeel belandde de divisie zelfs in de verliezen.

Wolters Kluwer liet woensdag weten dat de topman van de gezondheidstak, Jeff McCaulley, besloten heeft om op te stappen. Hij zou dit doen om "persoonlijke en familieredenen". Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry neemt zijn taken voorlopig over.

Nettowinst

Wolters Kluwer boekte het afgelopen halfjaar een nettowinst van 144 miljoen euro. Dat is veel minder dan de 742 miljoen euro winst in de eerste zes maanden van 2007, maar het concern kon toen een winst boeken op de verkoop van zijn onderwijsdivisie.

Het bedrijfsresultaat (ebita) uit voortgezette activiteiten daalde met 5 procent tot 288 miljoen euro. Analisten hadden in doorsnee gerekend op 295 miljoen euro.