LELYSTAD - Het biofarmaceutische bedrijf Fornix Biosciences ziet af van de overname van de allergiedivisie van de Portugese branchegenoot BIAL. Gesprekken daarover zijn "met wederzijdse instemming" beëindigd, aldus de partijen woensdag.

Fornix en BIAL gaan de komende maanden onderzoeken of er "alternatieve samenwerkingsvormen" mogelijk zijn tussen de bedrijven. Fornix kondigde op 31 maart aan een intentieverklaring te hebben getekend voor de overname van de divisie, die zich onder meer bezighoudt met de verkoop van en het onderzoek naar medicijnen tegen allergieën.

Fornix liet niet weten waarom er is afgezien van de overname. Ook meldde het bedrijf niet wat voor samenwerkingsvormen worden onderzocht. Fornix was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

De allergiedivisie van BIAL opereert in Spanje en Portugal onder de naam BIAL-Aristegui en behoort in deze landen tot de top drie.

Ambitie

In maart noemde Fornix de overname een belangrijke stap, omdat deze invulling zou geven aan "de ambitie om te groeien door middel van diversificatie van de activiteiten in de allergiedivisie". De raad van commissarissen van Fornix was in maart al akkoord met de overname, de toezichthouders van BIAL moesten daarover nog beslissen.

De huidige activiteiten van Fornix op het gebied van allergieproducten zijn goed voor 80 tot 90 procent van het totale bedrijfsresultaat van de onderneming uit Lelystad. Fornix maakte eerder dit jaar bekend te rekenen op een winst van ongeveer 11,8 miljoen euro en een omzet van 41 miljoen euro.