AMSTERDAM - Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal de winst zien dalen en heeft de verwachting voor de rest van het jaar verlaagd. Het bedrijf voorziet voor de rest van het jaar zwakke economische omstandigheden in sommige markten en kampt met hogere grondstofprijzen.

Dat maakte het concern dinsdag bekend. AkzoNobel boekte in het voorbije kwartaal een nettowinst van 184 miljoen euro, tegen 225 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2 procent tot 3,87 miljard euro.

Het bedrijf verwacht het bedrijfsresultaat (ebitda exclusief eenmalige posten) van vorig jaar niet te halen, zoals het eerder had gezegd. Het bestuur rekent er wel op daar dicht bij te komen als het uitgaat van constante wisselkoersen. In 2007 bedroeg het bedrijfsresultaat 1,87 miljard euro.

Valuta

AkzoNobel had veel last van valuta-effecten. Daarnaast bleef het onderdeel decoratieve verven achter bij de chemiedivisie en de divisie industriële verven. De omzet van de decoratieve verven daalde met 4 procent vergeleken met vorig jaar. Groei in opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika compenseerde de tegenwind elders deels.

In Spanje en het Verenigd Koninkrijk kampt het bedrijf met verslechterende marktomstandigheden op de markt voor huisverven en neemt de vraag af. De lastige omstandigheden zullen volgens financieel topman Keith Nichols nog wel aanhouden tot in 2009.

Ook in de Verenigde Staten blijven de marktomstandigheden lastig. Gerekend in dollars namen de activiteiten daar met 7 procent af. In deze markten kwakkelen de huizenmarkten.

Grondstoffen

De groei van de industriële verven van 7 procent werd volledig teniet gedaan door valuta-effecten, stelde AkzoNobel. De chemiedivisie kampte vooral met hogere grondstof- en energieprijzen, waardoor de winstmarge daalde. Het onderdeel Pulp & Paper van de divisie had daarnaast te maken met een zwakkere vraag.

Volgens Nichols lijkt er nog geen einde gekomen aan de prijsstijgingen voor grondstoffen en energie. Al met al profiteerde het bedrijf naar eigen zeggen van de geografische spreiding van zijn activiteiten: het haalt 35 procent van de omzet uit opkomende markten.

ICI

AkzoNobel meldde verder dat de integratie van het overgenomen Britse ICI voor op schema ligt en dat het op koers ligt met het behalen van de voorgenomen kostenbesparingen van 340 miljoen euro. Het bedrijf heeft de verkoop van twee ICI-onderdelen aan het Duitse Henkel in april afgerond en kreeg daarmee 3,6 miljard euro in kas.

Het geld is deels gebruikt om een lening af te lossen, een ander deel wordt gebruikt voor het begin dit jaar gestarte aandeleninkoopprogramma.