NEW YORK - De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch gaat voor 8,5 miljard dollar (5,4 miljard euro) nieuwe aandelen uitgeven om extra kapitaal op te halen.

De zakenbank schrijft daarnaast in het derde kwartaal 5,7 miljard dollar af. Dat maakte Merrill Lynch maandagnacht bekend.

Het Singaporese staatsfonds Temasek Holdings koopt voor 3,4 miljard dollar nieuwe aandelen Merrill Lynch. Daarnaast verkoopt de zakenbank een pakket risicovolle leningen met een nominale waarde van 30,6 miljard dollar voor 6,7 miljard dollar aan een investeringsmaatschappij om zo de blootstelling voor verdere verliezen te verkleinen. Dat leidt tot een afschrijving van 4,4 miljard dollar.

Afschrijvingen

Merrill Lynch haalde eerder dit jaar al meer dan 15 miljard dollar op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het concern is een van de grootste slachtoffers van de hypotheek- en kredietcrisis met afschrijvingen van meer dan 40 miljard dollar. Daarmee behoort de op twee na grootste zakenbank op Wall Street tot de zwaarst getroffen instellingen in de wereld.