NEW YORK - Kohlberg Kravis Roberts (KKR), een van 's werelds meest bekende investeringsmaatschappijen, gaat dit jaar naar de effectenbeurs in New York.

De beursnotering van het in Amsterdam genoteerde fonds KKR Private Equity Investors zal worden geschrapt. Dat maakte de Amerikaanse durfkapitalist zondagavond laat bekend.

KKR wil middels een ingewikkelde aandelentransactie fuseren met het sinds mei 2006 in Amsterdam genoteerde fonds. Vervolgens wordt de beursnotering van KKR Private Equity Investors stopgezet en krijgt KKR een notering aan de beurs in New York.

Belang

De investeerders in KKR Private Equity Investors krijgen een belang van 21 procent in de nieuwe combinatie, terwijl KKR zelf 79 procent houdt. De beursgang moet voor december zijn afgerond en de beurswaarde van het bedrijf wordt geschat op 12 miljard tot 15 miljard dollar.

Het in 1976 opgerichte KKR staat vooral bekend om de grote overnames die het heeft gedaan, zoals de miljardenovername van het Amerikaanse RJR Nabisco in 1989. Dat was toen de grootste acquisitie door een investeringsmaatschappij ooit en werd beschreven in het boek Barbarians at the Gate.