NEW YORK - Een scherpe daling van de olieprijs zorgde dinsdag voor opluchting op Wall Street. Ook putten beleggers moed uit opmerkingen van Fed-voorzitter Bernanke waarin hij zinspeelde op meer financiële steun voor banken.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot met een winst van 152,25 punten (1,4 procent) op 11.384,21 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 21,39 punten, ofwel 1,7 procent, tot 1273,70 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg 51,10 punten tot 2294,42 punten. Dat betekent een winst van 2,3 procent.

Impuls

De beurzen kregen een impuls van Fed-president Ben Bernanke. Hij opperde dat zakenbanken mogelijk ook na 2008 gebruik kunnen maken van kredietfaciliteiten van de Federal Reserve, mocht de kredietcrisis langer aanhouden.

Vooral de financials waren hierdoor populair. Bank of America, een fonds dat de laatste tijd flink heeft moeten inleveren, leverde de grootste positieve bijdrage aan de Dow met een plus van 9,3 procent. JPMorgan Chase werd ruim 5 procent meer waard, terwijl Citigroup 6 procent hoger sloot.

Olie

De olieprijs zakte met 4 procent tot onder de 136 dollar per vat, de scherpste daling in bijna vier maanden tijd. Daardoor verdwenen de zorgen over de stijgende inflatie naar de achtergrond.

"De dalende olieprijs kan een aardige impuls geven aan de economie. De winstmarges van bedrijven kunnen omhoog en de Fed hoeft de rente niet te verhogen", stelde een handelaar in New York.

De olieprijs, die de beurzen het afgelopen jaar stevig in de greep hield, zakte maandag vooral door de afgenomen kracht van de orkaan Bertha boven de Atlantische Oceaan. Eerder vreesden oliehandelaren dat deze schade zou aanrichten aan belangrijke olie-installaties.

Vrijdag bereikte de olieprijs nog een record van 145,85 dollar per vat. Beleggers moesten niets van oliefondsen hebben door de goedkopere olie. ExxonMobil en Chevron verloren respectievelijk 0,6 en 0,8 procent.

Daler

De grootste daler in de Dow was het aluminiumconcern Alcoa met een koersverlies van 3,2 procent. Handelaren hielden hun hart vast want nabeurs verzorgt Alcoa de aftrap voor het tweedekwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten. Analisten denken dat de winstmarges onder druk zijn komen te staan door gestegen kosten.

Het positieve sentiment op de Amerikaanse beurzen werd overschaduwd door de leverancier van kantoorartikelen Office Depot. Het concern joeg beleggers de schrik op het lijf met een winstwaarschuwing en een tegenvallende omzet over het tweede kwartaal. Het bedrijf verloor in een klap bijna een derde van zijn beurswaarde.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5650 dollar, onveranderd ten opzichte van de stand bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.