AMSTERDAM - De stemming op de Europese aandelenmarkten was dinsdag behoorlijk negatief. Toch namen de verliezen tijdens de middaghandel iets af, na een toespraak van Ben Bernanke, de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Ook een daling van de olieprijs gaf ook wat steun.

Bernanke zei onder meer dat de centrale bank eventueel langer noodkredieten zal verstrekken aan de grote Amerikaanse zakenbanken. Hij pleitte tegelijkertijd voor strengere wetgeving om het toezicht op financiële instellingen te vergroten.

De AEX-index sloot met een verlies van 8,33 punten, ofwel 2 procent, op 402,79 punten. Eerder op de dag had de hoofdindex in Amsterdam nog op een verlies van meer dan 3 procent gestaan en was door de psychologische grens van 400 punten gezakt.

Midkap

De MidKap-index met middelgrote fondsen daalde 17,62 punten (3,1 procent) tot 545,98 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 1,3 tot 1,5 procent.

"De verliezen worden vrij breed gedragen. Niet alleen de financials, maar ieder denkbaar aandeel krijgt het voor de kiezen", zei beleggingsspecialist Fred Huibers van Het Haags Effektenkantoor.

Kredietcrisis

Hij verwacht niet dat de beurs op de korte termijn gaat herstellen. "De kredietcrisis duurt nu al een jaar en we kunnen niet zeggen dat het nu onder controle is." Volgens Huibers zullen de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt, de oplopende inflatie en de dalende groeicijfers voorlopig de handel parten blijven spelen.

TomTom was dinsdag de grootste verliezer in de AEX nadat zakenbank Goldman Sachs een negatief rapport over de markt voor navigatieapparatuur had gepubliceerd. Het aandeel maakte een smak van 11,5 procent.

Randstad

Ook de uitzendsector moest het ontgelden na tegenvallende cijfers over de Nederlandse uitzendmarkt. Hieruit bleek dat de groei afvlakt. Randstad noteerde in de AEX 3,4 procent lager. Bij de MidKappers stond USG People 3,8 procent lager.

De Europese detailhandelsector ontsnapte aan de malaise. In Amsterdam waren Ahold en Unilever de enige stijgers in de AEX met plussen van rond de 2 procent. "Je ziet dat beleggers vluchten in de food-retailsector. Dit is een sector waar je bij een hoge inflatie en een afzwakkende groei geld kunt verdienen. Mensen blijven eten en prijsstijgingen kunnen doorberekend worden", aldus Huibers.

Arcadis

De grootste verliezer in de MidKap was ingenieursbureau Arcadis. Het aandeel dook 8,5 procent omlaag na een afwaardering van zakenbank Petercam. "Arcadis is grotendeels afhankelijk van de bouw, waaronder de Amerikaanse. En die ziet er niet goed uit", stelde de vermogensbeheerder van Het Haags Effektenkantoor.

De olieprijs daalde met 3,5 procent tot 136,50 dollar. Dat had te maken met afgenomen zorgen onder beleggers over een tropische storm die mogelijk een bedreiging vormt voor olie-installaties. Ook zakte de olieprijs door een sterkere dollar.

SBM Offshore

Oliefondsen waren uit de gratie hierdoor. In Amsterdam verloor SMB Offshore 6,3 procent, terwijl Shell 2 procent minder waard werd.

De euro noteerde op 1,5650 dollar tegen 1,5665 dollar bij het slot van de handel op maandag.