NEW YORK - De effectenbeurzen in New York openden donderdag met winst, ondersteund door cijfers over de Amerikaanse banenmarkt. Deze vielen weliswaar tegen, maar waren niet zo slecht als gevreesd. Het bericht drukte de angst voor een recessie in de Verenigde Staten naar de achtergrond.

Ook denken beleggers dat een renteverhoging voorlopig uitblijft wegens de zwakte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond kort na opening op een winst van 0,5 procent tot 11.270 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,5 procent tot 1268 punten.

De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 2256 punten. Vrijdag blijft Wall Street gesloten wegens de viering van Onafhankelijkheidsdag in de VS.

Schrappen

Werkgevers in de VS hebben in juni 62.000 banen geschrapt, de zesde maand op rij dat de werkgelegenheid in de VS afneemt. Dat is de langste periode van banenverlies sinds 2002. De werkloosheid bleef stabiel op 5,5 procent. Analisten dachten dat het banenverlies in juni zou uitkomen op 60.000 en dat de werkloosheid zou dalen tot 5,4 procent.

De cijfers over de zwakke banenmarkt voedden de speculaties dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken de rente niet zal verhogen in augustus. Daarvan konden vooral financiële fondsen profiteren. Citigroup steeg 1,3 procent en Bank of America won 1,1 procent.