DEN HAAG - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt naar de rechter te stappen omdat de club vindt dat beleggers gedupeerd zijn bij de overname van voedingsmiddelenconcern Numico door het Franse Danone. Dat meldde de VEB woensdag.

Numico werd in juli vorig jaar overgenomen door branchegenoot Danone voor 12,3 miljard euro. Destijds moest de handel van het aandeel worden stilgelegd omdat het nieuws dat Numico werd overgenomen, uitlekte. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) startte een onderzoek naar voorkennis.

De VEB houdt Numico verantwoordelijk voor de schade omdat "beleggers niet onverwijld zijn geïnformeerd". De VEB "bekijkt de mogelijkheden om voor gedupeerde aandeelhouders compensatie te krijgen." Een gang naar de rechter wordt niet uitgesloten. De VEB roept beleggers die zich gedupeerd voelen op zich aan te melden bij de club.

Onderzoek

Het onderzoek naar Numico loopt nog steeds, aldus een woordvoerder van de AFM. Behalve naar voorkennis, kijkt de toezichthouder ook of Numico beleggers koersgevoelige informatie heeft onthouden. Dat de studie nu al bijna een jaar duurt, is normaal, vindt de zegsman.

"Het gaat om ingewikkeld en intensief onderzoek." Als de AFM vaststelt dat er sprake is geweest van marktmisbruik, kan Numico een boete krijgen. Het onderzoek kan ook leiden tot strafrechterlijke vervolging van oud-bestuursleden van Numico. De belangrijkste bestuurders bij Numico waren topman Jan Bennink en zijn financiële man, Jean-Marc Huet.

Rumoer

De overname van Numico leverde veel rumoer op. De beloning van bijna 90 miljoen euro die Bennink opstreek als gevolg van de overname, leidde tot verontwaardiging. De VEB noemde de beloning absurd. Minister Wouter Bos zei kort erna dat hij wil dat bedrijven openbaar maken welke extra beloningen hun bestuurders vangen bij een fusie of overname.