AMSTERDAM - De toonaangevende beursgraadmeters in Europa herstelden woensdag licht van de zware koersverliezen van de afgelopen tijd. Aanhoudende zorgen over de stijgende olieprijs en de oplopende inflatie temperden echter de stemming.

Beleggers lieten zich vooral inspireren door het meevallende slot van Wall Street dinsdag.De financiële sector profiteerde van een gunstig bericht van Deutsche Bank. De bank verwacht in het tweede kwartaal weer winstgevend te zijn, nadat het concern in het voorgaande kwartaal in de rode cijfers terecht was gekomen.

Deutsche Bank ging op de beurs in Frankfurt 4,4 procent omhoog. Bij de grote fondsen in Amsterdam gingen Fortis, ING en Aegon tussen de 1,7 en 3,3 procent vooruit. BinckBank prijkte bovenaan de lijst van MidKappers met een koerswinst van 2,8 procent.

AEX

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, stond aan het einde van de ochtend 1,38 punt (0,3 procent) hoger op 415,90 punten. Volgens handelaar Erik Nugteren van De Vries & Co is er echter geen sprake van herstel. "Als je een puntje opleeft nadat je er meer dan zeventig bent kwijtgeraakt in een maand tijd, gaat de vlag natuurlijk niet uit", aldus Nugteren.

De handelaar ziet het somber in voor de beurs de komende tijd. "Het enige wat ik hoop is dat we iets positiefs uit de komende tweedekwartaalcijfers kunnen halen".

Midkap

De MidKap, de index voor het middensegment, herstelde woensdag 0,8 procent tot 572,80 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tussen de 0,5 en 0,8 procent omhoog.

Een opvallende daler in de AEX was het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever met een verlies van 1,9 procent. Een duidelijke reden was niet voorhanden.

TomTom

TomTom, producent van navigatieapparatuur, liet geen enkel herstel zien en noteerde een min van 0,4 procent. Dinsdag daalde het aandeel ruim 7 procent wegens zorgen over de liquiditeitspositie van het bedrijf.

De producent van onder meer specialistische metalen AMG ging bij de middelgrote fondsen ruim 2 procent vooruit. Het bedrijf heeft een order ontvangen ter waarde van 90 miljoen dollar voor techniek die gebruikt wordt bij het maken van cellen voor zonnepanelen.

Marks & Spencer

Het echte vuurwerk kwam woensdag van de Londense beurs. Het detailhandelsconcern Marks & Spencer kelderde bijna 20 procent. De onderneming joeg beleggers de schrik op het lijf met een waarschuwing voor een tegenvallende winst. Waarschijnlijk zullen er nog meer winstwaarschuwingen volgen wegens de verslechterende consumentenbestedingen.

Bij de Britse huizen bouwer Taylor Wimpey waren de rapen helemaal gaar. Het concern zag in een klap de helft van zijn beurswaarde in rook opgaan na de mededeling dat het niet is gelukt om extra kapitaal op te halen wegens de huidige moeilijke marktomstandigheden.

Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte woensdagochtend 141,88 dollar, een stijging van 0,7 procent. De euro noteerde woensdagochtend 1,5800 dollar vergeleken met 1,5770 aan het einde van de handelsdag in Europa dinsdag.