TOKIO - De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen woensdag voor een vierde achtereenvolgende handelsdag omlaag door zorgen over de afzwakkende wereldeconomie en de blijvend hoge olieprijs.

In Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index voor de tiende handelssessie op rij met verlies. Dat is de langste verliesperiode voor de Japanse beurs in ruim veertig jaar.

De Nikkei-index verloor 176,83 punten (1,3 procent) op 13.286,37 punten. Vooral Japanse exporteurs verloren terrein. Dat had ook te maken met de sterkere yen. Zo ging Canon 2,6 procent omlaag en daalde Sony 0,7 procent. Autofabrikant Toyota Motor zakte 1,4 procent en Honda noteerde 1,1 procent in de min.

Staal

Elders in het Verre Oosten gingen vooral bedrijven omlaag die wereldwijd actief zijn. Het Zuid-Koreaanse staalconcern Posco zakte 3,9 procent in Seoul en het conglomeraat Hyundai Heavy Industries verloor 2,8 procent. Op de beurs in Australië moesten mijnbouwers als BHP Billiton het ontgelden. BHP verloor 3,4 procent.

De Kospi in Seoul sloot woensdag met een verlies van 2,6 procent. De beurs in Sydney daalde 1,1 procent en de Hang Seng in Hongkong verloor 1,8 procent.