NEW YORK - Het aantal Amerikaanse bedrijven dat een beursgang maakte in het eerste halfjaar van 2008 was de afgelopen vijf jaar niet zo laag. Weinig investeerders verwachten verbetering met het oog op de afzwakkende economische groei en de crisis op de kapitaalmarkt.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van persbureau Bloomberg. In de afgelopen zes maanden gingen in de Verenigde Staten 333 bedrijven naar de beurs, tegenover 702 in dezelfde periode een jaar eerder. Er werd 73,2 miljard dollar opgehaald, 41 procent minder dan de eerste helft van 2007.

In het afgelopen kwartaal slaagden venture capitalists, ook wel durfkapitalisten of participatiemaatschapijen genoemd, er niet in een bedrijf naar de beurs te brengen. Dat was voor het eerst sinds 1987.

Crisis

De National Venture Capital Association (NVCA) keek in hoeverre ondernemingen naar de beurs zijn gegaan met financiële hulp van durfkapitalisten. De NVCA spreekt van een "crisis op de kapitaalmarkt voor jonge bedrijven". In de eerste helft van 2008 gingen slechts vijf ondernemingen met steun van durfkapitalisten naar de beurs, tegenover 86 in 2007. De NVCA vertegenwoordigt vijfhonderd Amerikaanse durfkapitalisten.

Ondernemingen die met steun van durfkapitalisten naar de beurs gaan, vormen een banenmotor voor de VS, zegt Mark Heesen, de president van NVCA. Hij benadrukt dat die banenmotor nu volledig is stilgevallen. Heesen waarschuwt voor de ernst van het probleem. "Wij zien het huidige kwartaal als de kanarie in de kolenmijn."

Volgens NVCA maken door durfkapitalisten naar de beurs gebrachte bedrijven 18,3 procent uit van het Amerikaanse Bruto Nationaal Product (BNP). Dat komt neer op 10,3 miljoen banen.