AMSTERDAM - Na een slecht eerste halfjaar op de aandelenbeurzen smachten beleggers naar een campingrally, een stevige zomerse koersstijging. Volgens specialisten kunnen alleen goede bedrijfsresultaten hiervoor het startsein geven.

Beursgoeroe en voormalig Robeco-directielid Jaap van Duijn ziet in het huidige beursklimaat mogelijkheden. "We hebben een herstel gehad sinds maart, dat is afgebroken. Tegelijktertijd zijn aandelen niet overgewaard. Vanuit de huidige correctie heb je misschien een niveau bereikt waarvandaan je iets van een rally kunt verwachten."

De afgelopen periode van koersdalingen is volgens Van Duijn een gevolg van angst voor een verslechtering van de economie. "Het is de angst bij de consumenten, maar niet de angst voor slechte bedrijfsresultaten. Er zijn weinig winstwaarschuwingen geweest, je krijg niet de indruk dat het allemaal zo slecht is."

Economie

Bij gebrek aan richtinggevend bedrijfsnieuws handelen beleggers al anderhalve maand vooral op cijfers die iets zeggen over de algemene staat van de economie. De huidige misère op de aandelenmarkten viel ongeveer samen met het einde van de periode waarin bedrijven hun resultaten over het eerste kwartaal bekendmaakten. Anderhalve maand geleden zette de AEX een daling in die tot nu toe een verlies van bijna 16 procent heeft opgeleverd.

De sindsdien grootste daling op een dag, op 6 juni, werd veroorzaakt door slechte Amerikaanse werkloosheidscijfers. Ook de stijgende olieprijs is een aanhoudende bron van onrust op de markten geweest. Sinds het begin van het jaar is de olie flink duurder geworden. Toen de olieprijs vorige week donderdag voor het eerst door de grens van 140 dollar brak, verloor de Dow 3 procent op een dag.

ArcelorMittal

In de AEX-index, de hoofdindex in Amsterdam, staan maar enkele fondsen die de afgelopen zes maanden winst hebben weten te boeken. Staalconcern ArcelorMittal heeft zijn beurswaarde deze periode met ruim 18 procent vergroot. De voormalige beurslieveling TomTom zag echter bijna 65 procent van zijn waarde verdampen. Andere grote verliezers waren banken en verzekeraars, die zwaar wegen in de AEX.

Het is de vraag of na de weg omlaag nu echt de weg omhoog zal worden ingezet. Michel van der Stee, beleggingsstrateeg bij zakenbank Van Lanschot Bankiers, wijst op de slechte stemming. "Het ene kamp zegt dat we in een recessie zitten, het andere kamp dat we aan de vooravond van een recessie staan, maar niemand heeft het over herstel." Toch sluit hij niets uit. "De bedrijfscijfers kunnen best meevallen. Het is de afgelopen tijd ontzettend hard gedaald, dus er kan best een keer een kleine rally omhoog komen."

Onzekerheden

Ook beleggingsadviseur Erik Nugteren bij vermogensbeheerder De Vries & Co denkt er zo over. "Er zijn te veel onzekerheden, te veel donkere wolken. Briljante kwartaalcijfers zijn het enige dat ik kan bedenken."

Beleggers zullen nog even geduld moeten hebben voor het cijferseizoen echt begint. Hoewel printerfabrikant Océ donderdag al aftrapt, duurt het tot half juli voordat het cijfergeweld in volle hevigheid losbarst.