TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag naar beneden.

In Tokio kwam de handel onder druk te staan door een tegenvallend bericht over het Japanse bedrijfsleven. Olie- en energiegerelateerde fondsen plusten dankzij de olieprijs die maandag voor het eerst meer dan 143 dollar per vat bereikte.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een verlies van 18,18 punten (0,1 procent) op 13.463,20 punten. Dat is de negende verliesdag op rij, de langste periode van verlies in bijna vier jaar.

Vertrouwen

De Japanse overheid publiceerde haar Tankan-overzicht over het vertrouwen van het Japanse bedrijfsleven in de economie. Dat vertrouwen is naar het laagste niveau gedaald in vier jaar.

Olie- en energiefondsen stegen door de hoge olieprijs. Inpex Holdings won 2,2 procent en Nippon Oil steeg 2,8 procent. Het grootste handelshuis van Japan Mitsubishi steeg 3,4 procent.

Ook elders in Azië waren verliezen te zien op de koersenborden. De Kospi in Seoul sloot 0,5 procent lager en de All Ordinaries in Sydney verloor 1,2 procent. De beurs in Hongkong was gesloten wegens een vakantiedag.