NEW YORK - De hoge olieprijs heeft maandag ook zijn effect op de beursvloer van Wall Street. De Dow Jones-index kon eerdere winsten op de dag niet vasthouden en sloot onveranderd.

Technologiebeurs Nasdaq sloot met verlies. Met name de energiesector boekte winst door de nieuwe recordprijs voor olie, terwijl de financials het moesten ontgelden.

Dow Jones

De belangrijkste index, de Dow Jones, sloot op de laatste handelsdag van juni en van het tweede kwartaal onveranderd op 11350,01 punten.

De S&P 500-index eindigde een fractie in de plus (0,1 procent hoger) op 1280,00 punten. De technologie-index, de Nasdaq, boekte een verlies van 1 procent, of wel 22,65 punten en eindigde op 2292,98 punten.

Het kwartaal is ook voor de Amerikaanse beurzen slecht verlopen. De Dow Jones-index verloor 7,45 procent van zijn waarde. In juni verloor de hoofdindex ruim 10 procent, evenals de Europese beurzen.

Toekomst

Gezien de grote verliezen van vorige week was het gemixte beeld bij de fondsen beter dan verwacht, aldus een beleggingsadviseur. Toch is hij niet optimistisch over de toekomst.

De hoge olieprijzen en de problemen op de financiële markten zullen investeerders op stang blijven jagen.

Rust

"In juni stootten beleggers massaal hun aandelen af en bij het gebrek aan verder slecht nieuws, krijgt de markt nu enigzins rust", aldus een handelaar.

"Financials zijn nog steeds erg zwak. Miscchien willen investeerders deze fondsen niet in hun boeken hebben, nu ze het tweede kwartaal afsluiten."

Olie

Olieconcerns ExxonMobil en Chevron profiteerden van de hoge olieprijs en boekten een winst van 1,8 en respectievelijk 1,4 procent. Ook aluminiumconcern Alcoa noteerde een plus (0,7 procent).

De prijs voor een vat ruwe olie bereikte maandag een nieuw record van 143,45 dollar. Later op de dag zakte de prijs iets terug tot 140 dollar per vat.

Wal Mart

Winkelketen Wal Mart profiteerde in eerste instantie van een opwaardering van zakenbank UBS. Het aandeel noteerde 1,2 procent hoger, maar sloot uiteindelijk met een verlies van 0,2 procent.

Net als op de Europese beurzen moeten de financiële fondsen het in New York ontgelden. De topman van de Bank of New York Mellon Corporation zei meer verliezen voor de sector in zijn geheel te verwachten. Bovendien denkt de topman dat de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt nog wel enige tijd zal aanhouden.

American International Group

Verzekeringsmaatschappij American International Group en de grootste bank van de VS, Citigroup, noteerden verliezen van respectievelijk 4,6 en 2,8 procent. Ook zakenbank JPMorgan Chase en Bank of America stonden in het rood (2,1 en 2,9 procent).

Euro

Bij het slot van de handelsdag maandag in de VS kostte een vat ruwe olie 140,49 dollar. Een euro was 1,5743 dollar waard vergeleken met 1,5744 dollar bij het slot van de Europese handel.