AMSTERDAM - De AEX-index sloot maandag het eerste halfjaar van 2008 af met een licht negatieve stand.

De eerste helft van dit jaar heeft beleggers op het Damrak weinig vreugde gebracht. De belangrijkste index in Amsterdam heeft in deze periode bijna een vijfde van zijn waarde verloren, het grootste verlies in jaren.

De toonaangevende AEX-index sloot een fractie (0,01 punt) hoger op 425,93 punten. De MidKap-index steeg met 0,1 procent (0,37 punten) tot 582,66 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen respectievelijk 1,7 en 0,9 procent. De beurs in Frankfurt verloor 0,1 procent. De Europese beurzen verloren in de maand juni gemiddeld 10 procent.

Recessie

De daling van de AEX-index in de afgelopen zes maanden werd vooral veroorzaakt door vrees voor recessie, de zich opstapelende problemen op de kredietmarkten, een torenhoge olieprijs en een oplopende inflatie. "De neergang van het afgelopen halfjaar is redelijk uitzonderlijk. Vooruitkijkend is het plaatje niet goed", zei beursanalist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Maandag bepaalden de recordhoge olieprijs van meer dan 143 dollar per vat en de groeiende zorgen over de oplopende inflatie de stemming in Amsterdam.

Olie

De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie bereikte maandag een nieuw record van 143,45 dollar. Later op de dag zakte de prijs iets terug tot 140 dollar. De stijging had te maken met politieke spanningen tussen Israël en Iran en een verder afzwakkende dollar. Oliemaatschappij Shell en toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore profiteerden hiervan en klommen tussen de 2,2 en 2,9 procent.

Het was ook een goede dag voor telecomconcern KPN. Het fonds won 2,3 procent. Dat had volgens handelaren te maken met speculaties over France Télécom dat interesse zou hebben in het bedrijf.

TeliaSonera

Het Franse telecomconcern liet maandag voorbeurs weten dat het bod op de Scandinavische branchegenoot TeliaSonera is ingetrokken. De twee bedrijven konden het niet eens worden over de financiële voorwaarden voor een overname. In Parijs haalden beleggers opgelucht adem en zetten het aandeel France Télécom 7,2 procent hoger.

Ook chipmachineproducent ASML had maandag niets te klagen met een 1,8 procent hogere koers. De Zwitserse zakenbank Credit Suisse heeft zijn koersdoel voor het aandeel naar boven bijgesteld.

Fortis

De financiële concerns lieten geen enkel herstel zien van de koersdalingen van vorige week en gingen zelfs nog verder achteruit. ING en Fortis verloren respectievelijk 0,8 en 4,5 procent.

De Amerikaanse bank Citigroup heeft zijn koersdoel voor Fortis verlaagd naar 14,60 euro, maar handhaaft zijn koopadvies voor het aandeel. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat de Russische miljardair Suleiman Kerimov Fortis een kapitaalinjectie heeft gegeven van 400 miljoen euro.

Bij de middelgrote fondsen werd automatiseerder Logica 1,5 procent meer waard. Dat was te danken aan een hogere beleggingsaanbeveling van een Amerikaanse zakenbank.

Obligaties

Op de Europese obligatiemarkten was de stemming maandag negatief te noemen. De oorzaak lag vooral bij een inflatiecijfer van de eurozone die in juni is opgelopen tot een record van 4 procent. De toonaangevende Duitse Bund-future verloor 0,99 punt op 110,38 punten.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5744 dollar vergeleken met 1,5755 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag.