LUXEMBURG - Staalconcern ArcelorMittal richt een samenwerkingsverband op met de Chinese branchegenoten Hunan Valin Steel en Hunan Valin Group voor de productie van staal voor de autosector. Dat heeft 's werelds grootste staalconcern vrijdag bekendgemaakt zonder financiële details te vermelden.

ArcelorMittal en Hunin Valin Group krijgen beiden een belang van 33 procent in het samenwerkingsverband dat de naam Valin ArcelorMittal Automotive Steel (VAAS) krijgt. De resterende 34 procent komt in handen van Hunin Valin Steel.

VAAS bouwt in de Chinese provincie Hunan een fabriek, naast een bestaande van Hunan Valin Steel, die een jaarlijkse productiecapaciteit krijgt van 1,2 miljoen ton staal. Het samenwerkingsverband moet nog worden goedgekeurd door de plaatselijke autoriteiten.

Productie

ArcelorMittal werkt al drie jaar samen met Hunan Valin Steel, waarin het in 2005 een belang nam van ruim 37 procent. Het Chinese bedrijf is de nummer tien onder de Chinese staalproducenten met een omzet van omzet van 43,8 miljard renminbi (ruim 4 miljard euro) in 2007. De productie bedroeg 11,1 miljoen ton staal.

ArcelorMittal haalde vorig jaar een omzet van 105,2 miljard dollar (67 miljard euro) en produceerde 116 miljoen ton staal, ongeveer 10 procent van de wereldwijde staalproductie.

De Hunan Valin Group werd in 1997 opgericht door de samenvoeging van drie staalfabrikanten in de provincie Hunan, Xiangtan Iron & Steel, Lianyuan Iron & Steel en Hengyang Steel Tube. Het bedrijf, dat 57.000 werknemers heeft, haalde vorig jaar een omzet van 50,3 miljard renminbi.