NEW YORK - De graadmeters op Wall Street moesten donderdag forse verliezen incasseren. Beleggers schrokken onder meer van afwaarderingen van Citibank en General Motors.

Een nieuwe recordstand van de olieprijs en teleurstellende bedrijfsresultaten deden de stemming ook geen goed. "Een storm van slecht nieuws", aldus een analist.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond ruim een half uur voor sluiting 2,6 procent lager op 11.509,60 punten, de laagste stand sinds bijna twee jaar. Dat is een verlies van 302,23 punten.

Sluiting

Technologiebeurs Nadaq verloor 3 procent en stond vlak voor sluiting op een stand van 2329,55 punten. De breedsamengestelde S&P 500-index verloor 71,71 punten, ofwel 2,5 procent, op 1288,67 punten.

Zakenbank Goldman Sachs kwam met een rapport over vermoede miljardenafschrijvngen en nieuwe verliezen voor branchegenoten Citigroup en Merrill Lynch, waardoor de hele bankensector fors in de rode cijfers kwam. Citigroup verloor 5,4 procent en Merrill Lynch leverde 5,9 procent in. Bank of America en JP Morgan volgden met verliezen van respectievelijk 5,4 en 3,3 procent.

Kapitaal

Ook General Motors kreeg van Goldman Sachs een afwaardering. Het concern, dat getroffen is door een veel lagere groei in de autoindustrie, zal volgens de bank nieuw kapitaal moeten aantrekken en het dividend verlagen. GM zag zijn beurskoers donderdag met ruim 10 procent vallen.

De technologiesector moest ook veel slecht nieuws verwerken. Het bedrijf Research in Motion, de maker van de BlackBerry, maakte een smak van min 13 procent nadat het nabeurs op woensdag slechter dan verwachtte winstcijfers had bekendgemaakt.

Boekjaar

Ook softwareproducent Oracle kon beleggers niet bekoren. De onderneming meldde over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar resultaten die beter waren dan analisten hadden verwacht, maar gaf voor de komende tijd uiterst voorzichtige prognoses af. Het bedrijf uit Californië raakte op de beurs 4,7 procent kwijt.

Een recordstand van de olieprijs drukte de koersen tegen het einde van de handel nog verder omlaag. De prijs voor een vat ruwe olie kwam voor het eerst boven de 140 dollar uit. Handelaren telden op de termijnmarkt voor grondstoffen een prijs neer van 140,05 dollar per vat neer.

Stijging

De olieprijs schoot donderdag omhoog na de voorspelling van de Algerijnse energieminister Chakib Khelil dat de olieprijs binnenkort kan oplopen tot 170 dollar per vat. De minister, tevens voorzitter van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) zei dat een verdere stijging naar 200 dollar "onwaarschijnlijk" was. Ook opmerkingen uit Libië dat het land overweegt de productie van olie te beperken, stuwde de prijs.

De dollar verloor donderdag verder terrein ten opzichte van de euro. De Europese munteenheid noteerde tegen het einde van de handel in New York een koers van 1,5756 dollar. Bij het sluiten van de beurzen in Europa was de euro nog 1,5736 dollar waard.