LONDEN - Het Britse beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) gaat samen met de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers een nieuw Europees handelsplatform opzetten. LSE wil zich daarmee de toenemende concurrentie van het lijf houden. Dat maakte de uitbater van de beurs in Londen donderdag bekend.

Het nieuwe handelsplatform krijgt de naam Baikal, genoemd naar het in Rusland gelegen diepste meer ter wereld. Op het platform kan worden gehandeld in aandelen uit veertien Europese landen. Ook wordt toegang geboden tot andere beurzen. De handel op Baikal verloopt via zogeheten dark pools, waarin kopers en verkopers vrijwel anoniem bij elkaar worden gebracht.

Met het project wil LSE de toenemende concurrentie van andere beurzen zoals het transatlantische NYSE Euronext en het nieuwe handelsplatform Chi-X het hoofd bieden. De Europese beurshandel is dankzij nieuwe wetgeving makkelijker te betreden voor nieuwe spelers. Door zorgen over het verlies van marktaandeel is het aandeel LSE sinds begin dit jaar al met meer dan de helft in waarde gedaald.