AMSTERDAM - Fortis heeft donderdag rigoureus ingegrepen om het bedrijf solvabel te houden, ofwel in staat om aan zijn schulden te voldoen. De Belgisch-Nederlandse bank neemt maatregelen waarmee meer dan 8 miljard euro wordt toegevoegd aan het kapitaal.

Fortis geeft nieuwe aandelen uit ter waarde van 1,5 miljard euro en nieuwe obligaties voor eenzelfde bedrag. Verder keert het bedrijf geen tussentijds dividend aan de aandeelhouders uit, wat een besparing oplevert van 1,3 miljard euro. De verkoop van bezittingen moet nog eens 3,5 miljard euro opleveren.

Fortis zegt dat de "uitzonderlijke maatregelen" nodig zijn wegens "de huidige uitzonderlijke omstandigheden". Het concern nam vorig jaar, kort voordat de kredietcrisis uitbrak, ABN Amro over. Delen van deze Nederlandse bank worden op dit moment geïntegreerd in de eigen organisatie.

Omstandigheden

Fortis grijpt nu in omdat de bank en verzekeraar verwacht dat de "uitdagende marktomstandigheden" zullen voortduren. Verder zijn de maatregelen ingegeven door de verwachte uitkomst van de door de Europese Commissie opgedragen verkoop van delen van ABN Amro. Ook moest Fortis onlangs Delta Lloyd uitkopen uit het verzekeringsbedrijf van ABN Amro.

"Op dit moment is onze solvabiliteit sterk, maar met deze maatregelen zijn wij ook voorbereid op de weg die voor ons ligt", zei bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. "Zoals eerder opgemerkt, zijn wij van mening dat 2008 een moeilijk jaar wordt voor onze sector en wij voorzien op de korte termijn geen verbetering van het economische klimaat", aldus de topman.

Fortis wil over het hele jaar 2008 weer dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Deze betaling wil het concern dan niet in contanten maar in aandelen doen.