NEW YORK - De aandelenmarkten in New York waren woensdag lange tijd positief gestemd, mede onder invloed van een dalende olieprijs. In het laatste handelsuur moesten de indices evenwel veel terrein prijsgeven.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen dook kort voor het slot zelfs even in het rood.

De Dow sloot uiteindelijk 4,40 punten (0,04 procent) hoger op 11.811,83 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 7,68 punten (0,6 procent) tot 1321,97 punten.

De voor de technologiesector toonaangevende Nasdaq-graadmeter kreeg er 32,98 punten (1,4 procent) bij en eindigde op 2401,26 punten.

Geen verassingen

Het rentebesluit van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, bracht geen verrassingen. De Fed hield de herfinancieringsrente op 2 procent.

Het instituut zei wel dat het inflatierisico is gestegen terwijl de economie er wat beter de vaart in lijkt te houden, maar beleggers zagen geen aanleiding om op korte termijn een renteverhoging te vrezen.

Stimuleren

Bij alle eerdere rentebesluiten dit jaar maakte de Fed het lenen van geld goedkoper om investeringen te stimuleren. De Amerikaanse economie kan nog altijd een steuntje in de rug gebruiken.

Maar door de opgelopen inflatie, mede als gevolg van de gestegen prijzen van voedsel en grondstoffen, zag de centrale bank zich genoodzaakt pas op de plaats te maken.

Optimisme

Op de beursvloer overheerste desondanks het optimisme. Vooral technologiefondsen waren in trek. Softwaremaker Microsoft, elektronicareus General Electric, chipfabrikant Intel en computerbouwer Hewlett-Packard waren bovenin de Dow te vinden met koerswinsten tussen de 1,1 en 2,2 procent.

In de Nasdaq werd de fabikant van computers, mobiele telefoons en muziekspelers Apple 2,4 procent meer waard.

De banken, die aanvankelijk de grootste winnaars waren, zakten in de middag ver terug. Alleen JPMorgan Chase bleef in de plus en sloot 0,5 procent hoger. Bank of America en Citigroup zagen hun eerdere winsten volledig verdampen en einigden vlak.

Boeing

Vliegtuigfabrikant Boeing bungelde onderin de Dow met een verlies van 6,9 procent. Goldman Sachs heeft zijn advies voor het aandeel Boeing verlaagd.

De zakenbank voorziet mindere tijden voor de vliegtuigbouwer nu de luchtvaartsector zucht onder de hoog opgelopen brandstofprijzen.

Olie

De prijs van ruwe olie daalde op de termijnmarkt eerst 2,5 procent om daarna als gevolg van een zakkende dollarkoers weer aan te dikken tot ruim boven de 134 dollar per vat van 159 liter.

ExxonMobil noteerde 0,8 procent in de plus. Branchegenoot Chevron won 0,7 procent. ConocoPhillips verloor 0,7 procent.

Euro

De dollar verloor na het rentebesluit van de Fed, dat de kans op een spoedige renteverhoging danig heeft verkleind, flink terrein ten opzichte van de euro.

De Europese eenheidsmunt noteerde tegen het einde van de handel in New York een koers van 1,5675 dollar. Bij het scheiden van de markt op de beurzen in Europa was de euro nog 1,5565 dollar waard.