NEW YORK - De beurzen in New York konden woensdag het hoofd niet boven water houden. Onverwacht sterk gedaalde Amerikaanse olievoorraden zetten de beurzen al vrij snel onder druk.

Ook mogelijk nieuwe problemen in de financiële sector en nieuwe uitspraken van de Fed hielden beleggers bezig.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond in de middaghandel op een verlies van 1,3 procent op 12.132 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1,2 procent, tot 1343 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq noteerde 1,6 procent lager op 2410 punten.

Sterk

De olieprijs schoot weer omhoog tot boven de 137 dollar per vat. Handelaren reageerden hiermee onder meer op wekelijkse data over de Amerikaanse olievoorraden, die vier keer zo sterk afnamen dan waar analisten op gerekend hadden.

De olieprijs is sinds het begin van dit jaar 40 procent gestegen. Vrijdag bereikte de olieprijs een nieuw record van 139 dollar.

Gerucht

Het sentiment verzuurde ook door vrees voor meer problemen in de financiële sector. Volgens verschillende beleggers ging het gerucht dat Goldman Sachs, de grootste Amerikaanse investeringsbank, mogelijk moet afschrijven op slechte leningen. De zakenbank daalde 1,6 procent.

Andere financiële fondsen doken ook in de min en daalden tot hun laagste niveau in vijf jaar. Citigroup en JPMorgan Chase verloren respectievelijk 3,7 procent en 1,8 procent.

Afwaardering

Lehman Brothers zakte wederom fors met een min van 8,6 procent. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zou Lehman dicht bij een deal met Koreaanse financiële instellingen zijn voor een kapitaalinjectie van 6 miljard dollar. De bank kreeg een afwaardering van Merrill Lynch.

Verder drukte de publicatie van een conjunctuurbericht van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van Amerikaanse banken op de beurzen.

Inflatiedruk

Daarin liet de Fed weten dat hogere energie- en voedselprijzen in sommige regio's werden doorberekend aan consumenten, met als gevolg inflatiedruk. De economische groei bleef zwak in de periode tussen eind april en begin juni.

De sterkste daler in de Dow was aluminiumproducent Alcoa. Het staalfonds kreeg een afwaardering van zakenbank JPMorgan en daalde 6,7 procent. De sterkste stijger was energieconcern ExxonMobil. Het fonds won 1,5 procent.

Branchegenoot

Staples steeg dankzij de overname van het Nederlandse Corporate Express. De leverancier van kantoorartikelen Staples koopt voor 3,1 miljard euro inclusief schulden de branchegenoot Corporate Express. Het aandeel Staples won 5,8 procent in New York.

De euro noteerde 1,5562 dollar tegen 1,5555 dollar bij het slot van de Europese beurzen.